Ψήφισμα με 15 αιτήματα από τη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ
Όπως τονίζεται, η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, χαρακτηρίζεται «ανύπαρκτο κι αρνητικό» το έργο της στον αγροτικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, ο οποίος όχι μόνο δεν έλυσε αλλά επέτεινε τα προβλήματά τους.
«Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές εισηγούνται εδώ και τρεις μήνες από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες» επισημαίνεται στο ψήφισμα. Επίσης, εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο αποεπένδυσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας της χαμηλής απορρόφησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013.
«Παρά τις εξαγγελίες» σημειώνεται στο ψήφισμα, «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας, ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ από την άλλη πλευρά τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου». Μεταξύ των αιτημάτων είναι, να υποστηριχθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότερα και μακροπρόθεσμα δάνεια, να οριστεί αφορολόγητο ποσό ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες και να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13%.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την αγανάκτηση των συνεταιριστών προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, δεν βρισκόταν στο γραφείο για να παραλάβει το ψήφισμα και να συναντηθεί μαζί τους. «Τέτοιες συμπεριφορές πυροδοτούν άλλες έντονες κινήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας, ο οποίος νωρίτερα είχε, επίσης, ασκήσει έντονη κριτική στον υπουργό. Από το γραφείο του κ. Τσαυτάρη δόθηκε η διευκρίνιση, ότι ο ίδιος ήταν στη Βουλή και είχε προτείνει να υπάρξει συνάντηση νωρίς το πρωί.
Τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και οι συνεταιριστές που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών, χωρίς όμως να υπάρξουν επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Όπως τόνισαν, θέλουν την κοινωνία δίπλα τους και όχι απέναντι.