Χαριστική βολή στις επιχειρήσεις υγείας το νέο κούρεμα για τον ΕΟΠΥΥ

Το κράτος οφείλει τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ στους προμηθευτές εδώ και 5 χρόνια, και τώρα προετοιμάζει νέο παράλογο και αδικαιολόγητο κούρεμα
2'

Πλήρη αφανισμό των προμηθευτών διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων φέρνει το νέο αδικαιολόγητο κούρεμα στις οφειλές ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές, οι οποίες υπολογίζονται πάνω από 1,8 δις. ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου, για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί ακόμα και πριν από το 2010!

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ανεκπλήρωτες εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας, που ήθελαν με την έλευση της πολυπόθητης δόσης των 34,3 δις ευρώ να πληρωθεί μέρος των οφειλών των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ενώ τελικά μόνο 164 εκ. ευρώ πήγαν για τις ανάγκες της Υγείας και συγκεκριμένα στον ΕΟΠΥΥ.

Το πρόβλημα επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας, τονίζοντας ότι καμία οφειλή προς τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δεν έχει τακτοποιηθεί. Και σημειώνει πως «από μόνη της, η καθυστέρηση αυτή, αντιβαίνει στα θεμιτά συναλλακτικά ήθη αλλά και στη θεσπισμένη νομοθεσία, που προβλέπει εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου εντός 60 ημερών».

Πρόσφατη έρευνα μεταξύ των μελών του ΣΕΠ, έδειξε ότι το 22% των οφειλών προέρχεται από χρεώσεις πριν από το 2010, το 6% από το 2010 και το 14% τουλάχιστον, από τις πωλήσεις του 2011. Έτσι, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής εκτινάσσεται στις 600 ημέρες και πλέον, όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός δείκτης δεν υπερβαίνει τις 100 ημέρες!

Το ΔΣ του ΣΕΠ επισήμανε πως «τα υπέρογκα χρέη της Πολιτείας προς τους προμηθευτές δεν αποτελούν ‘οιονεί οφειλές’ και αυτό οφείλει η Πολιτεία να το σεβαστεί. Με τη στάση της έχει ωθήσει μεγάλο αριθμό εταιρειών στη χρεοκοπία, μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στην ανεργία, ενώ αρκετά νοσοκομεία δεν έχουν υλικά για να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στους ασθενείς! Οι προμηθευτές, παρά τη θέλησή τους, αδυνατούν μόνοι τους να αναστρέψουν την κατάσταση αφού έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από ‘κουρεμένα’ ομόλογα, μη συμψηφισμό χρεών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, δυσκολίες έκδοσης εγγυητικών επιστολών από Τράπεζες, καθυστερήσεις διαγωνισμών με ευθύνη του Δημοσίου κλπ. Ένα νέο εκβιαστικό ‘κούρεμα’ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα σημάνει, απλά, τον πλήρη αφανισμό του κλάδου».

Και υπογραμμίζει: «Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν οι εξαγγελίες περί δημιουργίας κλίματος τόνωσης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας θα μεταφράζονται σε έργα ή είναι μόνο για πολιτική κατανάλωση. Ένα ‘κούρεμα’ της τάξης του 15% θα έχει ως άμεση συνέπεια την απώλεια 1.000 και πάνω θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις - στυλοβάτες του συστήματος Υγείας, έχουν βολικά και διαχρονικά στοχοποιηθεί ώστε το σύστημα Υγείας να τροφοδοτείται μεν, να μην πληρώνει δε, και αυτό δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί».