«Ναι στο χαμόγελο, ναι στο διαδίκτυο, ναι στις νέες τεχνολογίες»
Ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι καλεσμένοι του ομιλητές ανέλυσαν τους κινδύνους από την πλοήγηση στο Internet και πώς να τους αποφύγουμε.
Αν υπάρχει μία δημόσια υπηρεσία που κάνει περισσότερο από καλά το έργο της, τότε αυτή είναι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το έργο του επικεφαλής της κ. Μανώλη Σφακιανάκη και των συνεργατών του έχει κάνει αίσθηση και εκτός συνόρων. Είναι και η φύση των εγκλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει τέτοια, που δεν γνωρίζει κράτη και υπηρεσίες.
Ηλεκτρονικοί εκβιασμοί, απάτες μέσω Internet, cyber bullying, παιδοφιλία, αυτοκτονίες ανηλίκων, κυβερνοέγκλημα, βιομηχανική κατασκοπία είναι έννοιες που μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και κίνδυνοι που δύσκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά όσοι δεν έχουμε βαθιά γνώση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet.
Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όμως, έχει καταφέρει να δώσει λύση στις περισσότερες από τις υποθέσεις που έχουν φτάσει στα γραφεία του –και δεν είναι λίγες: «Δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο» τόνισε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Ασφαλής Πλοήγησης στο Διαδίκτυο που διοργανώθηκε σήμερα με τεράστια επιτυχία στο ξενοδοχείο Intercontinental. Το Συνέδριο, μάλιστα, ήταν διαθέσιμο μέσω live stream σε όποιον ήθελε να το παρακολουθήσει.
Τρεις ήταν οι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν:
1. Ασφάλεια ηλεκτρονικών πληροφοριών - Βιομηχανική κατασκοπεία.
2. Κυβερνοέγκλημα και νομοθεσία - Κραυγές απόγνωσης - Πρόληψη αυτοκτονιών
3. Cyber Bullying.
Οι τρεις ενότητες καλύφθηκαν σε τρεις κατάμεστες αίθουσες, από πληθώρα ομιλητών και ειδικών. Ειδικά στην τρίτη, όπου η παρουσία και μαθητών από σχολεία ήταν μεγάλη, όλοι οι ομιλητές έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής. Αλλά, επειδή στο πλαίσιο της ενότητας αυτής καλύφθηκε και το πολύ σημαντικό θέμα της παιδοφιλίας, ήταν η σύντομη, αλλά εξαιρετικά εμπεριστατωμένη, ομιλία του κ. Σφακιανάκη που κέρδισε τις περισσότερες εντυπώσεις.
«Όταν παρέλαβα την υπηρεσία, οι παιδόφιλοι δεν τιμωρούνταν», είπε ο κ. Σφακιανάκης, σοκάροντας αρχικά το κοινό. «Τους πιάναμε και μετά μας έκαναν μηνύσεις. Έπρεπε να αποδείξουμε κάποιο άλλο έγκλημά τους για να καταφέρουμε να τους σταματήσουμε. Ευτυχώς, από το 2007 άλλαξε η νομοθεσία και στην Ελλάδα. Πλέον έγινε πολύ καλή στον τομέα αυτό».
Η δουλειά του κ. Σφακιανάκη και της ομάδας του στο φλέγον ζήτημα της πάταξης της παιδοφιλίας είναι εξαιρετική και αποδίδει καρπούς. «Με ειδικά προγράμματα μπορούμε πλέον να εντοπίζουμε τους παιδόφιλους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Εργαζόμαστε γι' αυτό 24 ώρες το 24ωρο». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2007 μέχρι σήμερα, το τμήμα του έχει στείλει 800 παιδόφιλους στη Δικαιοσύνη!
Όσον αφορά το άλλο φλέγον ζήτημα, εκείνο των αυτοκτονιών στο Facebook και γενικά στο Internet, που επίσης αναλύθηκε στο πλαίσιο της ενότητας Cyber Bulling, ο κ. Σφακιανάκης σόκαρε και εκεί με τα στοιχεία που παρουσίασε: «Έχουμε σώσει 700 παιδιά από την αυτοκτονία στο παρά ένα!».
Στη συνέχεια μοιράστηκε με το κοινό ένα περιστατικό: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που ήρθε και με βρήκε στο γραφείο ο πατέρας μιας κοπέλας 18 ετών την οποία σώσαμε τελευταία στιγμή. Και μου μετέφερε συγκινημένος ότι η κόρη του κάποια στιγμή του είπε: "Πατέρα, αν δεν υπήρχε ο κ. Σφακιανάκης, εγώ δεν θα ήμουν τώρα εδώ να σου μιλάω».
Έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με θέματα που αφορούν τα παιδιά, η υπηρεσία του δεν παίζει και μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ακραίες κινήσεις, όπως να συλλάβουν ένα διαχειριστή που αρνιόταν να δώσει το ίχνος ενός παιδιού που βρισκόταν σε κίνδυνο.
Το μήνυμα του Μανώλη Σφακιανάκη ήταν: «Ναι στο χαμόγελο, ναι στο διαδίκτυο ναι στις νέες τεχνολογίες». Νωρίτερα, βέβαια, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την πρώτη ενότητα, τόνισε ότι «Ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής με την πρίζα βγαλμένη», θέλοντας να επιστήσει την προσοχή όλων στο ότι η ασφάλεια είναι μια υπόθεση πάνω απ' όλα προσωπική.
Στην ομιλία του στην δεύτερη θεματική ενότητα, ανέλυσε τον κίνδυνο από την κυκλοφορία των προσωπικών μας δεδομένων στο Internet. «Για εμάς», είπε, «είναι έγκλημα η διακίνηση ανώνυμων κατηγοριών από τα διάφορα blogs». «Δεν πρέπει να στέλνετε στην πυρά κάποιον που κατηγορείται στο Διαδίκτυο. Ξέρετε πόσοι πίνουν ψυχοφάρμακα από ανώνυμα σχόλια; Πόσοι άνθρωποι χάνουν καθημερινά τον ύπνο τους; 40 καταγγελίες τη μέρα λαμβάνω».
Στη συνέχεια ανέλυσε, όμως, πως για να αποφύγει κανείς να πέσει θύμα εκβιασμού ή κατηγοριών στο Internet, θα πρέπει να είναι και προσεκτικός στο τι δημοσιεύει. «Να προσέχουμε τι δημοσιεύουμε. Κάποιοι κρατάνε αρχεία για πάντα και τα χρησιμοποιούν σε μια κρίσιμη στιγμή για να μας πλήξουν. Ειδικά στο Facebook πρέπει να προσέχουμε πολύ τι ανεβάζουμε. Γιατί ό,τι βάζουμε εκεί ανήκει και στο Facebook. Ίσως τα παιδιά μας να βρουν μπροστά τους, όταν πάνε για μια πρόσληψη, κάτι που έγραψαν στα 16 τους».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι ομιλίες των υπολοίπων ειδικών. Όσον αφορά στην ασφάλεια ηλεκτρονικών πληροφοριών και τη βιομηχανική κατασκοπεία τονίστηκε ιδιαίτερα το πόσο μικρές δαπάνες κάνουν για την ασφάλειά τους μεγάλες εταιρείες. «Ένας μαθητευόμενος χάκερ μπορεί να κλέψει ό,τι θέλει», ακούστηκε ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Ο ίδιος ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε την περίπτωση ενός νεαρού Έλληνα χάκερ που μέσω ενός ελκυστικού εργαλείου –μιας toolbar- είχε καταφέρει να αποκτήσει έλεγχο σε 10.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η πρόληψη είναι η μοναδική λύση στο θέμα της ασφάλειας. Παρουσιάστηκαν, μάλιστα, περιπτώσεις εταιρειών με απόρρητα δεδομένα, που έχουν δύο υπολογιστές για κάθε εργαζόμενο, έναν συνδεδεμένο στο Internet για να επικοινωνεί και να βρίσκει στοιχεία που χρειάζεται στην εργασία του και έναν αυστηρά προσωπικό όπου αποθηκεύεται όλη του η δουλειά χωρίς να είναι εκτεθειμένη στον κυβερνοχώρο.
Όσον αφορά στο κυβερνοέγκλημα και τη νομοθεσία γύρω από αυτό, οι τοποθετήσεις ήταν πιο θεωρητικές και εξάντλησαν το δίλημμα για το ποια είναι τα όρια του νόμου και πού αρχίζουν να θίγονται τα δικαιώματα του καθενός. Η διακίνηση μουσικής και ταινιών, άρα η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ήταν ένα ζήτημα που έθιξαν οι περισσότεροι των ομιλητών, τονίζοντας ότι ναι μεν πρέπει να παταχθεί η πειρατεία, αλλά όχι και να φτάσουμε στο σημείο να παρακολουθούνται και να θεωρούνται κατηγορούμενοι όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στο Internet.
Τέλος, στο ζήτημα του cyber bullying, η συζήτηση ξέφυγε από τα όρια του Διαδικτύου και αναζητήθηκε μια ευρύτερη λύση. Όλοι οι ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη για κατάρτιση των γονέων και των καθηγητών και για την τόνωση συνεργατικών ενεργειών μεταξύ των μαθητών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο που παρουσίαστηκε, ότι η Ελλάδα –μαζί με τη Ρουμανία- είναι οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων cyber bullying στην Ευρώπη: 27% ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, με τη μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων να είναι κορίτσια και των θυτών αγόρια.