Μαζάουερ: H Χρυσή Αυγή μεγαλύτερος κίνδυνος από την άκρα αριστερά

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να υποτιμούν την απειλή της Χρυσής Αυγής για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την απειλή της περιθωριοποιημένης άκρας αριστεράς ή ακόμα και της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" στο παρελθόν», προειδοποίησε ο φημισμένος ιστορικός Mark Mazower, κατά τη διάρκεια της 18ης Ετήσιας Διάλεξης προς τιμήν του Κίμωνος Φράιαρ στο DEREE – The American College of Greece την Τρίτη το βράδυ.
5'

Τίτλος της διάλεξης ήταν «Μια Νέα Εποχή των Άκρων; Ιστορικές Σκέψεις για τα Πολιτικά της Τρέχουσας Κρίσης».

Ο Δρ. Mazower είπε ότι το πλησιέστερο ιστορικό ανάλογο της Χρυσής Αυγής είναι η άνοδος του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία τη δεκαετία του '30, καθώς τα δύο κινήματα μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά όπως η εμμονή με την φυλετική καθαρότητα και η έκφραση του λαού μέσω ενός «ηγέτη».

Υπάρχει κοινή προσέγγιση στα πράγματα από τη "Χρυσή Αυγή" και τους ναζί, είπε ο Mazower, μια και τα δύο κινήματα δίνουν έμφαση στο βιολογικό ρατσισμό – το "αίμα" – και στις βίαιες τακτικές, που τα διαφοροποιούν από άλλα ευρωπαϊκά εθνικιστικά κινήματα όπως το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν στη Γαλλία ή το κόμμα του Γκέοργκ Χάιντερ στην Αυστρία.

Αν υποκαταστήσει κανείς τους Εβραίους με τους μετανάστες – στους οποίους δίνει ιδιαίτερη έμφαση η «Χρυσή Αυγή» -- τα δύο κινήματα δεν διαφέρουν πολύ. Η Χρυσή Αυγή υπόσχεται σε ένα απελπισμένο τμήμα του λαού αποκήρυξη των χρεών του κράτους και επιστροφή στην αυτάρκεια, με ταυτόχρονη διαφάλιση της εθνικής κυριαρχίας ή και επέκτασή της, χωρίς να εξηγεί από που μια φτωχή αυτάρκης χώρα θα βρει τα χρήματα να εξοπλιστεί ώστε να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Ο Mazower είπε ότι η πολιτική τάξη στην Ελλάδα εξακολουθεί να υποτιμά την απειλή της "Χρυσής Αυγής" για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ δεν έχει παραδεχθεί την ενοχή της ούτε έχει αποδεχθεί ακόμα να μοιραστεί ένα συμβολικό μερίδιο του βάρους που ο πληθυσμός αναγκάζεται να επωμιστεί ως αποτέλεσμα των οδυνηρών συμφωνιών για τη διάσωση της χώρας από την κακοδιαχείριση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.

Παρ 'όλα αυτά, είπε ο Μαζάουερ, οι Έλληνες δεν πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στη δημοκρατική κληρονομιά της Μεταπολίτευσης, ενώ η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει τα ηνία ενός κοινοβουλευτικού συστήματος με φθαρμένους θεσμούς και να το βελτιώσει – κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει ως τώρα.

«Οι Έλληνες πρέπει να υπερασπιστούν τα θετικά επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης», με την οποία έληξε ουσιαστικά ο εθνικός διχασμός της χώρας, είπε. Οφείλουν, αντίθετα, να προσπαθήσουν να διορθώσουν τις αδυναμίες του συστήματος αρχίζοντας με την αξιοπιστία της πολιτικής τάξης.

Ο Mazower επέκρινε την ελληνική αριστερά, η οποία φαίνεται να είναι προσκολλημένη στο επαναστατικό της παρελθόν (εν αντιθέσει με την δεξιά η οποία προσπαθεί να σβήσει το παρελθόν της), αλλά επέστησε την προσοχή στο ότι δεν πρέπει να εξισώνεται η επικινδυνότητα της βίας της άκρας δεξιάς με αυτή της άκρας αριστεράς.

«Μερικοί λένε ότι όλες οι μορφές ανομίας είναι εξίσου επικίνδυνες. Διαφωνώ!», είπε ο Mazower και πρόσθεσε ότι καταλήψεις κτιρίων και οι διακοπή πανεπιστημιακών μαθημάτων δεν βάζουν την ελληνική δημοκρατία σε πραγματικό κίνδυνο.

Πρόσθεσε ότι οι ιστορικές προσπάθειες για να τονιστεί μια «θεμελιώδης συγγένεια» μεταξύ φασισμού και του κομμουνισμού -- φέρνοντας και τους δύο κάτω από την ετικέτα του «ολοκληρωτισμού» -- είναι εσφαλμένες και σήμερα χρησιμοποιούνται από συντηρητικούς πολιτικούς στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να στριμώξουν πολιτικά τους αντιπάλους τους.

Αντί να αναλίσκεται με τις καταλήψεις των αναρχικών στην Αθήνα, οι οποίες έχουν μικρή πολιτική σημασία, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κατευθύνει την ενέργειά της και την προσοχή της στην μεγαλύτερη απειλή που είναι "Χρυσή Αυγή", δήλωσε ο Mazower αναφερόμενος σε πρόσφατες επιδρομές της αστυνομίας σε διάφορα κατηλειμμένα από αναρχικούς κτίρια στην Αθήνα. «Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης», είπε.

Τη διάλεξη στο θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος παρακολούθησαν πάνω από 700 άτομα, ενώ χιλιάδες σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την ζωντανή προβολή της από το διαδίκτυο.

Τον Mazower προλόγισε ο καθηγητής ιστορίας και πολιτικών επιστημών του DEREE, Δρ. Χάρης Βλαβιανός. Το κοινό καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. David G. Horner.

Ο Mark Mazower κατέχει την έδρα Ιστορίας Ira D.Wallach στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Heyman για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Έχει γράψει πολλά βιβλία για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950 (2004), Hitler's Europe (2008) και πιο πρόσφατα του Governing the World: the History of an idea (2012). Ο καθηγητής Mazower είναι σχολιαστής της επικαιρότητας για τους Financial Times, τον Guardian και άλλες εφημερίδες ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως το The Times Literary Supplement, το London Review of Books και το περιοδικό The Nation.

Η Σειρά Διαλέξεων Kimon Friar θεσπίστηκε προς τιμή του Ελληνοαμερικανού λογοτέχνη και μεταφραστή Κίμωνος Φράιαρ, ο οποίος έκανε προσιτά στον αγγλόφωνο κόσμο τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου και άλλων σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών. Ο Friar, ο οποίος απεβίωσε το 1993, κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Το υπόλοιπο αρχείο του βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ.

Το DEREE - The American College of Greece, ένας μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο αμερικανικό κολέγιο στην Ευρώπη. Το DEREE είναι πιστοποιημένο από την New England Association of Schools and Colleges, τον σημαντικότερο οργανισμό πιστοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το DEREE έχει επίσης συνάψει συμφωνία με το Open University του Ηνωμένου Βασιλείου για την ευρωπαϊκή πιστοποίηση των τίτλων σπουδών του. Το DEREE έχει 3.000 φοιτητές και 28.000 αποφοίτους, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και δεκάδες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.