Η απειλή του διαδικτύου για παιδιά και γονείς
«Cyberbullying», η νέα μάστιγα του διαδικτύου, που "απειλεί" μαθητές και γονείς στη χώρα μας.
Οι δράστες του «Cyberbullying» είναι κυρίως ανήλικα αγόρια, τα οποία «τρομοκρατούν» διαδικτυακά, τα θύματα επίσης ανήλικα, τα οποία συνήθως είναι φίλες , ή συμμαθήτριες τους.
Ο εκφοβισμός γίνεται με απειλές, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, έχει λάβει διαστάσεις παγκοσμίως, δεν στερεί από τους έφηβους μόνο την αξιοπρέπεια ή την ψυχική τους γαλήνη, μπορεί να τους στερήσει, ακόμη και τη ζωή... Όπως λένε μάλιστα οι αστυνομικοί της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες και φθάνουν κατά μέσο όρο τις 35 τον μήνα!
Το ένα στα τρία παιδιά έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού
Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση στα σχολεία του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του και σε πολλά σχολεία της χώρας μας. Έφηβοι ηλικίας 12-16 ετών φαίνεται να αποτελούν την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που επηρεάζεται από το φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως λένε οι ειδικοί, το ένα στα τρία παιδιά έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, ενώ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία με ποσοστό 26,8%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 21,9%.
Περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού εντοπίζονται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όμως (Facebook, Hi5, Twitter, MySpace, YouTube, κτλ.) αλλά και σε δωμάτια επικοινωνίας, γνωστά ως chat rooms. Οι δράστες πραγματοποιούν ανώνυμες κλήσεις στα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, ενώ παράλληλα μπορεί να τους στέλνουν και μηνύματα με σκοπό να προκαλέσουν φόβο και ταραχή. Η εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους εφήβους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εφαρμογών (applications) που χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό και καζούρα. Με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και την αποστολή Trojan Horses (δούρειοι ίπποι), κλέβουν τους κωδικούς πρόσβασης σε κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα του θύματος και αποκτούν τον έλεγχο.
Στέλνουν στα θύματά τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) ή άμεσα μηνυματα (instant messages) καθημερινά, με προσβλητικό περιεχόμενο ή δημιουργούν ψεύτικα προφίλ. Επιπλέον, οι ανήλικοι δράστες στέλνουν παραποιημένες φωτογραφίες που στόχο έχουν την ερωτική παρενόχληση, ενώ δεν διστάζουν να διασπείρουν φήμες και ψευδή γεγονότα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ιστολόγια και ιστοσελίδες, ώστε να δυσφημίσουν το θύμα στο οικογενειακό σχολικό και φιλικό του περιβάλλον.
Το φαινόμενο του «cyberbullying» μπορεί να μοιάζει αθώα πλάκα μεταξύ των παιδιών, μπορεί όμως να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ψυχική, ακόμη και τη σωματική υγεία του θύματος. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, σε σχολείο της Αττικής, μία 15χρονη μαθήτρια έπεσε θύμα του cyberbullying από συμμαθητή της και έκανε δύο φορές απόπειρα αυτοκτονίας...
Το cyberbullying αποτέλεσε την τρίτη ενότητα στο 2ο Συνέδριο σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο όπου ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, μεταξύ άλλων κάλεσε όσους πολίτες «κακοποιούνται μέσω διαδικτύου», όπως είπε χαρακτηριστικά, να προσφεύγουν στην αστυνομία.
Διαβάστε επίσης:
Έφηβοι υποκίνησαν μέσω Facebook ένα αγόρι να μαχαιρώσει μια 16χρονη
Ανησυχητικά τα ευρήματα έρευνας για τον εφηβικό τζόγο στην Κύπρο
Νέα επικίνδυνη μόδα: Έφηβοι αυτοτραυματίζονται με πάγο και αλάτι!