Απίστευτο: Φορολογούν αναδρομικά τους εργαζόμενους του «Αθήνα 2004»

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γεμίσουν με χρήμα τα ταμεία, ο κ. Στουρνάρας και τα στελέχη του καλούν όσους εργάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας να πληρώσουν έξτρα φόρο!
6'

Μια απίστευτη ταλαιπωρία, γεμάτη με τον παραλογισμό του ελληνικού Δημοσίου και πνιγμένη στην αδικία βιώνουν 1.660 άνθρωποι που εργάστηκαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας για τον οργανισμό «Αθήνα 2004» που διοργάνωσε τους εξαιρετικά επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το Μάιο του 2011 κλήθηκαν ξαφνικά στις εφορίες για να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα ποσά που εισέπραξαν το 2004 και το 2005. Ήταν οι αποζημιώσεις τους από τη λύση της συνεργασίας τους με την «Αθήνα 2004», για τις οποίες τότε πλήρωσαν φόρο 15%, αλλά σήμερα τους ζητείται 40%...

Η ιστορία έχει ως εξής: Η ΔΟΕ ήθελε να διασφαλίσει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα εκτελούνταν από τα ίδια πρόσωπα που τους είχαν διοργανώσει, τους υπαλλήλους, δηλαδή, που βρίσκονταν στον οργανισμό από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Είθισται σε τέτοιες διοργανώσεις, που οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου, αρκετά άξια στελέχη να αποχωρούν όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης της σύμβασης, γιατί βρίσκουν δουλειές σε άλλες εταιρείες και δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία και να περάσουν έστω και μία μέρα άνεργοι, όταν πια η διοργάνωηση θα έχει λήξει και μαζί της και η σύμβασή τους.

Για να αποφευχθεί αυτό στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η ΔΟΕ πρότεινε στην «Αθήνα 2004» να προσφέρει, αντί αποζημιώσεων (αφού δεν υπάρχουν τέτοιες σε μια σύμβαση ορισμένου χρόνου), ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο στους υπαλλήλους της. Αν έμεναν ως το τέλος, θα εισέπρατταν τα ασφάλιστρα, συν το όποιο υπερκέρδος από την επένδυση του ποσού που κατέθεσε η «Αθήνα 2004» στην ασφαλιστική εταιρεία (στην περίπτωσή μας, ήταν η Alico) προς όφελος των εργαζομένων της.

Με απλά λόγια: Αν δούλευες από το 1999, ας πούμε, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σκεφτόσουν να φύγεις λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι του 2004 για να πας να σε μια εταιρεία που σού πρότεινε δουλειά, η «Αθήνα 2004» σε δελέαζε με ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο που έπαιζε το ρόλο αποζημίωσης και θα σου απέφερε περίπου 5-6 ακόμη μισθούς, αν συμφωνούσες να μείνεις ως το τέλος της σύμβασής σου. Όπως ήταν λογικό και, όπως ήταν ο σκοπός του οργανισμού «Αθήνα 2004», τα περισσότερα στελέχη έμειναν όντως μέχρι το τέλος.

Πλήρωσαν 15% φόρο

Όταν εισέπραξαν το ποσό του συμβολαίου που τούς αντιστοιχούσε, πλήρωσαν 15% φόρο και έλαβαν μια βεβαίωση από την Alico ότι αυτές ήταν όλες κι όλες οι υποχρεώσεις τους. Σημείωση: Σε περίπτωση αποζημίωσης για απόλυση από μια σύμβαση αορίστου χρόνου, το ποσό δεν φορολογείται καν. Το 15% αυτό μάλιστα ήταν η φορολογία του υπερκέρδους, ενώ τα ασφάλιστρα του συμβολαίου, σύμφωνα με τους αρμόδιους τότε της «Αθήνα 2004» και την ασφαλιστική εταιρεία που το εκτέλεσε, ήταν «επιστροφή κεφαλαίου» και δεν φορολογούνται, όπως λέει ο νόμος.

Προφανώς, όμως, κάποιος δεν έκανε καλά τη δουλειά του στη σύναψη αυτής της συμφωνίας. Ιδιοκτήτης της «Αθήνα 2004» ήταν το ελληνικό Δημόσιο, οπότε το όποιο λάθος ήταν δικό του. Το Μάιο του 2011, λοιπόν, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέδωσε μια γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να είχε φορολογηθεί το σύνολο του ποσού και όχι μόνο το υπερκέρδος. Ο νέος φόρος έφτανε πια περίπου το 40% της αποζημίωσης. Όσοι, μάλιστα, από τους 1.660 εργαζόμενους δεν πήραν είδηση ότι το Υπουργείο Οικονομικών τούς ζήτησε να εμφανιστούν στις εφορίες για να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις, «τιμωρήθηκαν» και με πρόστιμα και προσαυξήσεις, που φτάνουν σήμερα την τελική φορολογία του ποσού στο 80 με 85%!

Το Δημόσιο, δηλαδή, διόρθωσε κάτι που το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θεώρησε ως λάθος 8 ολόκληρα χρόνια μετά, με το να πάρει πίσω τις αποζημιώσεις από ανθρώπους που δεν θα τις ζητούσαν καν, αν ήξεραν ότι τελικό ποσό που δικαιούνταν θα ήταν τόσο μικρό. Το χειρότερο: Τα περισσότερα από τα στελέχη που αφορά το θέμα ήταν κλητήρες ή άλλοι χαμηλόμισθοι, πολλοί από τους οποίους δεν βρήκαν καν δουλειά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα έχουν πια ξοδέψει το σύνολο της αποζημίωσης, την οποία τώρα καλούνται να επιστρέψουν!

«Να πληρώσουμε, αλλά όχι αναδρομικά»

Το newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κ. Βασίλη Λάζαρη, οικονομολόγο και ένα από τα τότε στελέχη του οργανισμού «Αθήνα 2004» που πλήττεται από την απίστευτη αυτή υπόθεση. Ο κ. Λάζαρης μαζί με τους δικηγόρους που χειρίζονται το θέμα από την πλευρά των εργαζομένων του «Αθήνα 2004» είναι βαθύς γνώστης της υπόθεσης. Ο ίδιος μας είπε ξεκάθαρα ότι σε καμμία περίπτωση δεν είναι αίτημα των εργαζομένων να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους: «Αν έγινε κάποιο λάθος, ακόμη κι αν δεν το κάναμε εμείς, που δεν φταίμε σε τίποτε, δεχόμαστε ότι πρέπει να πληρώσουμε κάποιο ποσό. Αλλά έχει διαφορά η φορολογία εισοδήματος από μισθό με τη φορολογία της αποζημίωσης για απόλυση. Από την στιγμή που το ποσό που λάβαμε τότε ήταν στην ουσία αποζημίωση, θα πρέπει να φορολογηθούμε με τον τότε χαμηλό συντελεστή της φορολογίας αποζημίωσης απόλυσης ή με κάποια ρύθμιση να ενταχθούμε στο σημερινό νόμο για τη φορολογία αποζημίωσης απόλυσης. Σίγουρα όμως είναι αδικία να φορολογηθούμε με τον υψηλότατη συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα ασφάλιστρα που επεστράφησαν (ως αποζημίωση) στους εργαζομένους το 2004 και το 2005 έπρεπε να θεωρηθούν εισόδημα και εκείνοι να φορολογηθούν γι' αυτό. Στην ουσία, δηλαδή, τούς καλεί να πληρώσουν αυτοί την αδυναμία του Δημοσίου να βρει έναν τρόπο να τους πληρώσει τις αποζημιώσεις. Γιατί, αν δεν είχε ακολουθηθεί η μέθοδος του «ασφαλιστήριου συμβολαίου» τότε, αλλά είχε βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος (π.χ. ένα μπόνους, αν ο εργαζόμενος έμενε μέχρι την λήξη της σύμβασής του), κανένα θέμα δεν θα είχε δημιουργηθεί σήμερα.

Στην προσπάθεια, λοιπόν, του κ. Στουρνάρα και των επιτελών του, να βρουν χρήματα για τα ταμεία του κράτους, δίκαιοι και άδικοι μπαίνουν στο ίδιο καζάνι. Η υπόθεση των εργαζομένων του «Αθήνα 2004» γίνεται ακόμη πιο εξωφρενική, καθώς αυτοί ήταν άνθρωποι που έκαναν την Ελλάδα περήφανη, δίνοντας το παν για να διοργανωθούν οι αγώνες στην εντέλεια.

Κι αυτό που πληρώνουν τα μικρά και μεσαία 1.660 αυτά στελέχη σήμερα, είναι –κατά ένα μεγάλο βαθμό- και η αντιπάθεια που έχει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού για την κ. Αγγελοπούλου και τα μεγαλοστελέχη της με τους υπέρογους μισθούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbomb.gr κάποιο στέλεχος του Υπουργείο Οικονομικών σχολίασε για την υπόθεση: «Δεν έχουν άδικο που διαμαρτύρονται για την αναδρομική φορολόγηση, αλλά κανείς δεν θα πάρει το πλευρό τους, γιατί ο κόσμος αντιπαθεί όσους δούλευαν στους Ολυμπιακούς, επειδή έβγαζαν καλά λεφτά». Λες και όλοι οι εργαζόμενοι απολάμβαναν τους παχυλούς μισθούς του επιτελείου της Γιάννας Αγγελοπούλου...

Διαβάστε επίσης:

Φόβος για ύποπτο σχέδιο δήμευσης περιουσιών

Τσίπρας για Στουρνάρα: Είστε μνημονιακότερος του Μνημονίου!