«Άνω του 50% των Ελλήνων προσδοκούν σωτηρία από την ΕΕ»
Όσον αφορά στο ελληνικό τμήμα της έρευνας, στο ελληνικό δείγμα συμμετείχαν 1001 πολίτες, από αντιπροσωπευτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναμενόμενη είναι η προσδοκία των Ελλήνων για έξοδο από την άνευ προηγουμένου, τουλάχιστον στη νεότερη ελληνική ιστορία, οικονομική κρίση που έβαλε την Ελλάδα σε παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης και έχει πλήξει όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες και γενικότερα οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει και να εντείνει τις προσπάθειες της στην καταπολέμηση της κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας (EL 53% - EU27 49%).
Επίσης, η έρευνα καταγράφει την απαίτηση των ευρωπαίων πολιτών για καλύτερη από κοινού διακυβέρνηση (νομοθετική εναρμόνιση και ορθή λειτουργία της ΕΕ) και ενεργό συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών (EL 18% - EU27 28%).
Σημειώνεται και το (απαισιόδοξο) ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία προσδοκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς δεν περιμένουν κάτι από αυτήν (EL 17% - EU27 11%).
Τα πιο θετικά αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1 στους 2 Έλληνες πολίτες αξιολογεί ως τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EL & EU27 52%) και την ειρήνη που επικρατεί μεταξύ των κρατών μελών της (EL 51% - EU27 50%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι 1 στους 4 Έλληνες δεν αναγνωρίζει ως θετικό κάποιο από τα κύρια επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγοντας την απάντηση «ΚΑΝΕΝΑ». Μάλιστα, το ελληνικό (αρνητικό) ποσοστό είναι το 2ο υψηλότερο που καταγράφει η έρευνα μετά από αυτό της Μ. Βρετανίας (UK 31%), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (EL 25% - EU27 13%).
Ακολουθούν, όπως αξιολογήθηκαν ιεραρχικά: η οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EL 22% - EU27 20%) η πολιτική και διπλωματική της επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο (EL 19% - EU27 20%) το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα των 17 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούν την ευρωζώνη (EL 18% - EU27 25%) τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, π.χ. Έρασμους (EL 17% - EU27 22%) το επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας (υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, συντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EL 10% - EU27 18%) – σημειώνεται ότι το ελληνικό ποσοστό είναι το χαμηλότερο του ευρωπαϊκού δείγματος η κοινή γεωργική πολιτική (EL 8% - EU27 11%) Τα οφέλη των επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 1992, η ενιαία αγορά έχει επιτύχει πολλά προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών. Για παράδειγμα έδωσε τη δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα, να εγκαθίστανται και να εργάζονται/σπουδάζουν όπου επιθυμούν, όπως επίσης και στους ευρωπαίους καταναλωτές να έχουν πλέον περισσότερες δυνατότητες επιλογής και αγοράς σε χαμηλότερες τιμές.
Παρόλα αυτά, είκοσι χρόνια μετά, φαίνεται ότι τα σημαντικά οφέλη που έχει αποφέρει η εσωτερική αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αξιοποιούνται από τους Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό, στα ερωτήματα αν έχουν ωφεληθεί από τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες πολίτες στην πλειονότητά τους απαντούν σε όλα αρνητικά, συγκεντρώνοντας μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις από τα υψηλότερα (αρνητικά) ποσοστά του συνολικού ευρωπαϊκού δείγματος.
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι δεν έχουν ωφεληθεί από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους στο εξωτερικό οι έλεγχοι στα σύνορα είναι πλέον λίγοι (ή ανύπαρκτοι).
Το ελληνικό ποσοστό είναι το 2ο υψηλότερο αρνητικό που καταγράφει η έρευνα μετά από αυτό της Ουγγαρίας (HU 78% - EL 77% - EU27 54%). Αντίστοιχα μόνο 1 στους 5 Έλληνες ερωτηθέντες αισθάνεται ωφελημένος από τη μείωση των ελέγχων στα σύνορα και συνεπώς από τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις τους (EL 22% - EU27 41%).
Επιπλέον δεν εκτιμούν ότι έχουν αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τα βελτιωμένα δικαιώματα των ευρωπαίων καταναλωτών όταν αγοράζουν προϊόντα ή/και υπηρεσίες σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό (αρνητικό) ποσοστό είναι από τα υψηλότερα της συνολικής ευρωπαϊκής κοινής γνώμης (HU 89% - ES 86% - EL 83% - PT 83% - EU27 73%).
Η ίδια αρνητική απάντηση ισχύει και για τα χαμηλότερα επικοινωνιακά έξοδα που έχει εξασφαλίσει για τους καταναλωτές η ενιαία αγορά όταν χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ES 88% - HU 84% - EL 83% - EU27 68%).
Πιθανώς αυτό να προκύπτει από έλλειψη ενημέρωσης των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτές ή/και πληροφόρησης των επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις πλέον κοστίζουν ένα κλάσμα μόνο του ποσού που κόστιζαν πριν από δέκα χρόνια.
Αντίστοιχο πλεονέκτημα που δεν έχουν αξιοποιήσει είναι οι φθηνότερες πτήσεις και η μεγαλύτερη ποικιλία αεροπορικών γραμμών και συνδέσεων που έχουν επιτευχθεί στα πλαίσια της εσωτερικής αγοράς (EL 80% - EU27 68%). Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι (αρνητικές) απαντήσεις τους αναφορικάμε την εργασία (EL 93% - EU27 83%), διαβίωση (EL 89% - EU27 83%) και τις σπουδές (EL 92% - EU27 85%) σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρόλο που οι πολίτες όπως και οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομική ένωση, φαίνεται ότι οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν αξιοποιήσει τα οφέλη που αποφέρει αυτή την ελευθερία. Τέλος, παρά την εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλα τα κράτη μέλη, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών φαίνεται να μην έχει ωφεληθεί από τη λήψη σχετικής ιατρικής βοήθειας σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HU 94% - FR 93% - EL 92% - EU27 82%).