Πρώτη φορά φωτογραφίες μέσα από το κέντρο μεταναστών στην Κόρινθο
Ο κρατούμενος με το ψευδώνυμο Adelphe κατάγεται από την υποσαχάρια Αφρική. Εγκατέλειψε την πατρίδα του τον περασμένο Απρίλιο, λόγω εθνοτικών συγκρούσεων και μέσω Τουρκίας κατέληξε στην Ελλάδα. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012, στο διαμέρισμα όπου διέμενε μαζί με άλλα 8 άτομα. Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε να κάνει με την πάταξη του παραεμπορίου. Τα συγκεκριμένα άτομα δεν είχαν σχέση με αυτό, αλλά αφού οι άδειες παραμονής τους είχαν λήξει, συνελήφθησαν «σαν εγκληματίες», όπως λέει, και τους πήραν με κλούβες της αστυνομίας.
Στην αρχή κρατήθηκαν στον Ασπρόπυργο χωρίς δίκη. Σε ένα κελί 5 τ.μ. στοιβάζονταν 20 κρατούμενοι, οι οποίοι δεν μπορούσαν να δουν «αν είναι μέρα ή νύχτα», καταγγέλλει ο Adelphe. Παρόλο που πάσχει από ήπια μορφή διαβήτη, οι φύλακες δεν του έδιναν φάρμακα, μέχρι που επιδεινώθηκε η υγεία του και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί συνέστησαν άλλο χώρο κράτησης και έτσι βρέθηκε στο κέντρο μεταναστών της Κορίνθου. Ωστόσο εξακολουθούν να μην του χορηγούνται φάρμακα.
«Είμαστε περίπου 150 με 200 άνθρωποι χωρίς χαρτιά εδώ, σε έξι κτήρια, στο πρώην στρατόπεδο που μετατράπηκε σε φυλακή. Στο κελί μου, πλάτους 7 μέτρων και μήκους 15, είμαστε 40 άτομα. Επιτρέπεται να βγαίνουμε έξω μόνο δύο φορές την ημέρα για να πάρουμε καθαρό αέρα. Δεν είμαστε ποτέ ταυτόχρονα όλοι έξω και δεν έχουμε μέσα για να ψυχαγωγηθούμε. Μόνο μερικές φορές μας δίνουν μια μπάλα για να παίξουμε ποδόσφαιρο.
Το κέντρο τροφοδοτείται με φαγητό από έναν τοπικό προμηθευτή, όμως σχεδόν δεν έχουμε τίποτα να φάμε: λίγα φασόλια, ένα κομμάτι ψωμί και ελληνικά φαγητά που εμείς οι ξένοι δεν μπορούμε να χωνέψουμε εύκολα, γιατί δεν τα έχουμε συνηθίσει. Για νερό πρέπει να περιμένουμε στην ουρά, γιατί υπάρχουν μόνο τρεις βρύσες.
Οι τουαλέτες είναι πολύ βρώμικες, ενώ υπάρχουν μόλις δύο ντουζιέρες για 40 ανθρώπους. Κάποιες φορές μπορώ να κάνω μόνο ένα μπάνιο την εβδομάδα. Και παρόλο που είναι χειμώνας, δεν υπάρχει ζεστό νερό, ενώ δεν λειτουργεί ούτε η θέρμανση».
Ο Adelphe τονίζει ακόμα ότι πολλές φορές ξεσπούν καβγάδες μεταξύ των κρατουμένων, οι οποίοι καταλήγουν σε σχεδόν θανάσιμους τραυματισμούς. «Δεν είναι ζωή αυτή. Μας φέρονται σαν σε δολοφόνους, ενώ το μόνο μας έγκλημα είναι ότι δεν έχουμε τα κατάλληλα χαρτιά. Μας λένε ότι θα μείνουμε στη φυλακή για 12 μήνες. Ακόμα όμως και όταν κάνεις αίτηση για άσυλο και παίρνεις τη ροζ κάρτα, πάλι μπορείς να συλληφθείς. Μετά από ένα χρόνο εδώ μέσα, τι θα απογίνω; Ανησυχώ πολύ, ιδίως λόγω της κατάστασης της υγείας μου», καταλήγει η επιστολή του μετανάστη στο γαλλικό δίκτυο.
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο ίδιος, παρόλο που το απαγορεύει ο κανονισμός του κέντρου.
Δείτε τις φωτογραφίες: