«Αφήνετε τους ασθενείς χωρίς φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή τους»!

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης, και εξαντλούνται ημέρα με την ημέρα, με κίνδυνο πολλά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αρκετά ζωτικής σημασίας, να μην υπάρχουν διαθέσιμα στους ασθενείς το επόμενο διάστημα. Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο, από συνεχείς αστοχίες της Πολιτείας.
6'

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παρατεταμένης αδυναμίας της κυβέρνησης να διορθώσει τα απανωτά και κατά παράβαση της νομοθεσίας λάθη στην τιμολόγηση των φαρμάκων, με αποκορύφωμα το τελευταίο Δελτίο Τιμών, αλλά και να αποπληρώσει τα χρέη ώστε οι εταιρίες να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, (ΣΦΕΕ) στη σημερινή της συνεδρίαση, τονίζοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ εδώ και 2 χρόνια από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, παρότι έχουν πλέον εκταμιευθεί τα σχετικά κονδύλια.

Το χρέος έχει φτάσει στα 2 δις ευρώ και η ζημία από το PSI στο 1 δις ευρώ. Κατά συνέπεια, πολλές εταιρίες αδυνατούν να εισάγουν προϊόντα και επανασχεδιάζουν συνεχώς την λειτουργία τους ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης.

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως από τον Δεκέμβριο του 2010 βρίσκονται σε «εμπάργκο» νέα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα και είναι άγνωστο πόσο ακόμα οι ασθενείς θα στερούνται καινοτόμες θεραπείες και πόσο ακόμη το δημόσιο θα επιβαρύνεται από τη μη κυκλοφορία νέων γενοσήμων.

Προειδοποιώντας πως οι αιτήσεις για απόσυρση προϊόντων εξαιτίας των λαθών του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, ο σύνδεσμος σημειώνει πως αν δεν ληφθούν μέτρα, πολύ σύντομα, πολλοί ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ανάγκη.

Ο ΣΦΕΕ τονίζει πως τα μέλη του, 29 ελληνικές και 38 θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών, στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στις δύσκολες για τις εταιρίες, αλλά σωστές για την εποχή, αποφάσεις. Αδυνατούν όμως να αποδεχθούν αποφάσεις εκτός νομοθεσίας και εκτός λογικής που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και τη συνεπακόλουθη πρόσβαση ασθενών στις θεραπείες τους. Και σημειώνει, ιδιαίτερα, πως ο ασθενής και ο πολίτης πρέπει να παραμένει στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε απόφασης.

Ο κλάδος, τα τελευταία τρία χρόνια, απέδειξε εμπράκτως τη διάθεσή του να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τον τόπο, με προτάσεις και πράξεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, με τεράστια οικονομική ζημιά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους 25.000 εργαζόμενους στον κλάδο. Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια περισσότερο από 50% και ο κλάδος έχει συμβάλλει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην μείωση των κρατικών δαπανών.

Καταλήγοντας, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως γνωρίζει ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για ρύθμιση των χρεών και την ορθή λειτουργία της αγοράς και ότι τα χρήματα για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2011-2012 βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έτοιμα προς διάθεση. Δεν γνωρίζει όμως, γιατί καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα!

Γι΄ αυτό οι εταιρίες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ώστε να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, καθώς τα πιστωτικά τους όρια έχουν εξαντληθεί και παραμένουν σε ετοιμότητα ώστε οι ασθενείς να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις θεραπείες τους.

Και τέλος, απευθύνουν ύστατη έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ για άμεση έκδοση ενός ορθού Δελτίου Τιμών, αλλά και την άμεση αποπληρωμή των χρεών προς τον κλάδο, ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές συνέπειες στην περίθαλψη των ασθενών.

Οι φαρμακοποιοί για τις ελλείψεις

Παρωνυχίδα στο τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων αποτελούν οι εξαγωγές φαρμάκων από τα φαρμακεία που περιορίζονται κάτω από το 1% των εξαγωγών, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα φαρμακεία.

Ο ΠΦΣ αποδίδει το πρόβλημα των ελλείψεων στις ανεπαρκείς ποσότητες που διαθέτουν προς την αγορά οι πολυεθνικές εταιρείες και στην επιβολή πλαφόν στις παραδόσεις από μέρους τους, σε προβλήματα παραγωγής, αλλά και σε προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα αλλεπάλληλα δελτία τιμών καθώς και σε εξαγωγές λόγω διαφοράς τιμής, αφού τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι τα φθηνότερα της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την εμπλοκή λίγων φαρμακείων σε πωλήσεις προς τις αποθήκες, με σκοπό την εξαγωγή, ο ΠΦΣ τόνισε ότι «είναι απλή παρωνυχίδα στο πρόβλημα των ελλείψεων και σε ποσοστό, είναι μικρότερο του 1% των εξαγωγών» και κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΕΟΦ να ασχοληθούν με το δάσος και όχι με τα δεντράκια, γιατί οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις δημιουργούν μόνο σύγχυση.

Από την πλευρά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο πρόεδρος Κώστας Λουράντος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκλαμβάνει την υπομονή που οι φαρμακοποιοί έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα ως αδυναμία.

Ο κ. Λουράντος παρέθεσε τα στοιχεία του ΕΟΦ και του υπουργείου Υγείας σχετικά με το θέμα:

Το 2005 οι εξαγωγές των φαρμάκων άγγιζαν το 1,2 δις, το 2009 έφθασαν 650 εκ. και το 2012 οι εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τα 412 εκ. ευρώ.

Ο ακαθόριστος μέχρι σήμερα και διαφορετικός αριθμός φαρμακείων που «εμπλέκονται» στις όποιες καταγγελίες, δεν ξεπερνά το 5% των φαρμακείων της χώρας. Πολύ μικρό ποσοστό για να ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων που όλοι πια γνωρίζουμε ότι οφείλονται στην τιμολογιακή πολιτική.

Η πραγματική αιτία έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι ο ελλιπέστατος εφοδιασμός της από τις πολυεθνικές εταιρείες. Σε 8 πολυεθνικές εταιρείες επιβλήθηκε το «εξωφρενικό» ποσό των 5.000 – 20.000 ευρώ ως πρόστιμο για ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς.

Τιμολόγια από όλες σχεδόν τις πολυεθνικές προς τις φαρμακαποθήκες διοχετεύουν φάρμακα σε ποσότητες με μονοψήφιο αριθμό. Πώς μια φαρμακαποθήκη με πελάτες 500 φαρμακεία, να μοιράσει ανύπαρκτες ποσότητες φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας σε όλους τους πελάτες της;

Ο ΕΟΦ προέβη σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 71 φαρμάκων. Θα περίμενε κανείς ότι για αυτά τα φάρμακα, αν πράγματι οι ελλείψεις οφείλονται σε εξαγωγές, θα είχε λυθεί με αυτό το μέτρο το πρόβλημα. Και όμως εξ αυτών, μόνο για 20 περίπου φάρμακα είχαμε μερική ομαλοποίηση της αγοράς. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν ακόμα τεράστιες ελλείψεις...

Επιπλέον, ο ΕΟΦ οφείλει για τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη να προβαίνει στην κάλυψη της αγοράς, εισάγοντας τα από το εξωτερικό, αφού αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του. Η εισαγωγή φαρμάκων όμως από το εξωτερικό απαιτεί πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που θα δίνονταν εάν οι εταιρείες είχαν μία λογική τιμή, με την οποία θα μπορούσαν οι ίδιες να τα διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά. Οποιοδήποτε φάρμακο από αυτά που εξαφανίζονται από την αγορά λόγω μείωσης της τιμής τους, το κράτος θα αναγκάζεται να τα εισάγει μέσω ΙΦΕΤ με πολλαπλάσια τιμή.

Καταλήγοντας ο κ. Λουράντος υπογράμμισε ότι «το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό, που εντάσσεται στον τομέα υγείας του Ελληνικού λαού. Η υγεία θα έπρεπε να είναι πρώτη στον κατάλογο προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Ατυχώς, δεν είναι ούτε στη μέση».

Διαβάστε επίσης:

«Αφανίζετε 12.000 φαρμακεία και 125 φαρμακαποθήκες για 20 πολυεθνικές»