Υποχρεωτική θητεία στα 18 με διάρκεια 12 μηνών (VIDEO)
Η ελλειπής επάνδρωση των μονάδων και η εικόνα χαλαρότητας που επικρατεί αυτό το διάστημα στο Στράτευμα ωθούν τα Επιτελικά Γραφεία και τις διευθύνσεις στρατολογίας όλων των Γενικών Επιτελείων να εισηγηθούν άμεσες και σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία των κληρωτών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Newsbomb.gr” οι τελικές εισηγήσεις των επιτελών βρίσκονται στη διάθεση του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.
Η κεντρική ιδέα είναι η υποχρεωτική στράτευση όλων των αρρένων κληρωτών με την ολοκλήρωση της μαθητείας τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα γίνει επίσης δυσκολότερη η αξιολόγηση κατά βαθμούς ικανότητος ενώ θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν στο απολύτως ελάχιστο οι απαλλαγές στρατεύσεως.
Οι εισηγήσεις των επιτελών αναφέρουν ότι αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η ελαφρά αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες. Ο τελικός χρόνος υπηρεσίας οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις θα φθάσει στους 12 μήνες, αν και υπήρξαν επιχειρησιακά στελέχη κυρίως από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που ζήτησαν τελικά δεν επικράτησαν.
Το νέο σχέδιο θητείας και εκπαιδεύσεων κληρωτών αναφέρει κατανομή των νεοσυλλέκτων σε τέσσερις συνεχόμενες σειρές κατατάξεως (ΕΣΣΟ) σε αντίθεση με το παλαιότερο σχέδιο των έξι σειρών. Έχει γίνει ιδιαίτερη προεργασία όσον αφορά στην εκπαίδευση των στρατιωτών ενώ για πρώτη φορά για στρατιωτικά χρονικά μελετάται σοβαρά ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού κανονισμού 20-1 ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες του Στρατεύματος.
Να σημειωθεί ότι ο ΣΚ 20-1 αποτελεί το πάγιο και αδιαμφισβήτητο πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των οπλιτών, το οποίο οφείλουν να σέβονται τόσο η στρατιωτική ιεραρχία, όσο και οι στρατιώτες από τη στιγμή που θα ενδυθούν τη στολή με το εθνόσημο.
Τι αλλάζει στη θητεία
Συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι οι άρρενες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα καλούνται να θητεύσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις υποχρεωτική θητεία 12 μηνών. Για τους υπόχρεους μειωμένης θητείας, ο χρόνος υπηρεσίας θα διαμορφωθεί στους εννέα μήνες υπ’ αυτές τις συνθήκες.
Το σχέδιο αναφέρει ότι το στρατιωτικό έτος για τους κληρωτούς χωρίζεται σε τέσσερις ΕΣΣΟ οι οποίες καθορίζονται όπως περιγράφονται παρακάτω:
- Α’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Ιούλιο και απόλυσή τους τον Ιούνιο του επομένου έτους.
- Β’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Αύγουστο και απόλυσή τους τον Ιούλιο του επομένου έτους.
- Γ’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Σεπτέμβριο και απόλυσή τους τον Αύγουστο του επομένου έτους.
- Δ’ ΕΣΣΟ: Κατάταξη κληρωτών τον Οκτώβριο και απόλυσή τους τον Σεπτέμβριο του επομένου έτους.
Όσον αφορά στους νέους που έχουν επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις σε ιδρύματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η έναρξη των σπουδών τους θα ξεκινά με την απονομή του απολυτηρίου από το Στράτευμα. Εξαιρούνται από το μέτρο οι εισαγόμενοι φοιτητές μόνο στις στρατιωτικές σχολές ενώ όσοι θα επιτυγχάνουν σε σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, θα υπηρετούν κανονικά τη στρατιωτική θητεία τους.
Πώς θα γίνει η στρατιωτική εκπαίδευση
Οκτώ εβδομάδες θα παραμένουν οι στρατιώτες στα κέντρα νεοσυλλέκτων. Τις πρώτες 15 ημέρες θα γίνεται προσαρμογή στο στρατιωτικό περιβάλλον και θα ακολουθείται πρόγραμμα σωματικής βελτιώσεως, φυσικής αγωγής και προετοιμασίας για την ορκωμοσία. Το επόμενο διάστημα διάρκειας έξι εβδομάδων στο κέντρο θα καλύψει τις ανάγκες εκπαιδεύσεων των στρατιωτών.
Η εκπαίδευση θα βασίζεται στο νέο πρόγραμμα που ονομάζεται «Βασικό Σχολείο Μαχητού» και προβλέπει φυσική αγωγή με αερόβιες και αναερόβιες ασκήσεις καθημερινώς, διέλευση εμποδίων στίβου μάχης και εμποδίων αυτοπεποιθήσεως, αρχές λειτουργίας, λύση – αρμολόγηση όπλων, εκπαιδευτικές βολές (μία ανά εβδομάδα), ρήψεις χειροβομβίδας, πορείες κατά ημέρα ή νύχτα, ασκήσεις «πυρ και κίνηση» με πραγματικά πυρά και εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Το σημαντικό είναι ότι από το βάρος των αγγαρειών θα απαλλαγούν οι στρατεύσιμοι Ι1 και Ι2 αφού θα πρέπει να εκπαιδευτούν άρτια. Αντιθέτως όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως (Ι3, Ι4 και ελεύθεροι ασκήσεων) θα αναλάβουν υπηρεσίες θαλαμοφύλαξης, μαγειρείων, καθαριοτήτων.
Επιτέλους, επανέρχεται και η απονομή βαθμών στους οπλίτες. Λοχίες και δεκανείς θα ονομάζονται στρατιώτες που αριστεύουν στην εκπαίδευση και θα εισάγονται αυτομάτως στους Λόχους Υποψηφίων Βαθμοφόρων.
Στρατιωτικές μετακινήσεις – μεταθέσεις
Στις εισηγήσεις των επιτελών αναφέρεται ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η κατάργηση της ειδικότητας του «Γραφέα».
Θα αντικατασταθεί από την ειδικότητα «Χειριστού Υπολογιστού» ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα έχουν σε μείζονες σχηματισμούς, σε διευθύνσεις και Επιτελικά Γραφεία προγραμματιστές, web-designers και ειδικοί του διαδικτύου. Επιχειρησιακός αξιωματικός επισήμανε μάλιστα στο “Newsbomb.gr” ότι σε σχηματισμούς επιπέδου Συντάγματος είναι περιζήτητοι εξειδικευμένοι στρατιώτες με γνώσεις στο διαδίκτυο, στον εντοπισμό λέξεων – κλειδιών (keywords) σε μηχανές αναζήτησης αλλά και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Όσον αφορά στις μεταθέσεις αλλάζει πλήρως το καθεστώς. Οι τοποθετήσεις θα γίνονται αναλόγως με τις ανάγκες των μονάδων και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής. Μόνο όσοι στρατιώτες που θα υπηρετούν σε μονάδες με απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα ή θα ανταποκρίνονται σε κοινωνικά κριτήρια, θα έχουν δικαίωμα μεταθέσεως. Όλα τα άλλα καταργούνται, όπως και οι αποσπάσεις οπλιτών (λόγου χάρη σε Λέσχες Αξιωματικών ή σε θέσεις «λούφας»).
Επίσης διαλύονται οι αποκαλούμενες «βυσματικές μονάδες» και τα τάγματα «στρατιωτών VIP». Δηλαδή τα τάγματα ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, οι θέσεις κληρούχων στη διοίκηση του ΓΕΝ, η Μοίρα ΓΕΑ που βρίσκονταν στο στρατόπεδο «Παπάγου» (εντός του Παπάγου) θα αποτελέσουν παρελθόν. Το ίδιο θα γίνει με ξεχασμένες μονάδες όπως το «Κέντρο Εκπαιδεύσεως Γυναικών» κλπ. Στο υπουργείο θα υπηρετούν αυστηρώς και μόνο σε βοηθητικές θέσεις στη Μονάδα Υποστηρίξεως 63 στρατιώτες, 10 σμηνίτες και 5 ναύτες.
Κέντρα εκπαιδεύσεως
Οι εισηγήσεις των επιτελών προβλέπουν την εκπαίδευση των νεοσυλλέεκτων στα εξής κέντρα: Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού (ΚΕΠΒ στη Θήβα), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού & Μεταφορών (ΚΕΕΜ στη Σπάρτη), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ιππικού – Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ στον Αυλώνα), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ στο Μεγάλο Πεύκο), Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ στη Λαμία), 586 Τάγμα Πεζικού (Γρεβενά), 2/93 Σύνταγμα Πεζικού & Εκπαιδεύσεως (στο Μεσολόγγι), 124 ΠΒΕ (στην Τρίπολη). Αναλόγως με τις ανάγκες που θα προκύψουν εξετάζεται η επανενεργοποίηση του πρώην κέντρου νεοσυλλέκτων στη Σύρο.