ΣτΕ: Αιολικά πάρκα ακόμη και σε δασικές εκτάσεις

Το δρόμο για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κ.λπ.) και σε δασικές εκτάσεις -κατ΄ εξαίρεση για λόγους δημοσίου συμφέροντος- άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
1'

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (1421/2013) επιτρέπεται η εγκατάσταση, κατ’ εξαίρεση και «υπό τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε δασικές εκτάσεις ακόμα κι αν οι επεμβάσεις αυτές μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής.

Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για «τις περιοχές προστασίας της φύσης, τους πυρήνες των εθνικών δρυμών, τα κηρυγμένα μνημεία της φύσης, τα αισθητικά δάση και τους οικότοπους προτεραιότητας που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000».

Το ίδιο ισχύει για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπό την προϋπόθεση ότι «στις περιοχές αυτές πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τον περιορισμό της βλάβης της δασικής βλάστησης» αλλά και για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα μικρά νησιά υπό την προϋπόθεση ότι «λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου».

Όπως αναφέρουν οι δικαστές και στα μικρά νησιά δεν αποκλείεται η εφαρμογή μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, όπως είναι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την ανάπτυξη των οποίων τα μικρά νησιά αποτελούν το κατεξοχήν προσφερόμενο πεδίο εφαρμογής τους.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου», το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», η «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης» και το «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης»