Στο «εδώλιο» επιχειρηματίες και εφοπλιστές για τις μετοχές «φούσκες»
Ύστερα από 13 χρόνια άρχισε αλλά διεκόπη για τις 24 Απριλίου η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης για τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαπατηθούν χιλιάδες επενδυτές.
Πρόκειται για μία υπόθεση που είχε αρχικά χειριστεί η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθισαν το πρωί 43 άτομα, ανάμεσα τους χρηματιστές, επιχειρηματίες, μέτοχοι εισηγμένων εταιριών, εφοπλιστές και μεσάζοντες.
Ειδικότερα, το εδώλιο μοιράστηκαν οι: Παναγιώτης Κονταλέξης χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης μέτοχος της Άττικατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου (της Τεχνικής Ολυμπιακής), Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος χρηματιστής, Ηλία Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλάκη (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή), Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου, Ζωή Στέγγου.
Ωστόσο, η δίκη διεκόπη αφού το δικαστήριο χρειάστηκε να διορίσει αυτεπαγγέλτως συνήγορο υπεράσπισης σε μια εκ των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που έκανε δεκτή το δικαστικό συμβούλιο, ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών (πακέτων).
Χαρακτηριστικά στο βούλευμα αναφέρεται: «Οι τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες τιμές που ανακοινώθηκαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό στο οποίο δημιουργήθηκε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».
Παράλληλα, κατά τους δικαστές, μέσω δεκάδων εξωχώριων εταιρειών διακινήθηκαν πακέτα με σκοπό την παραπλάνηση των επενδυτών, οι οποίοι επένδυσαν στις μετοχές εξαιτίας της πλαστής εμπορευσιμότητας που αυτές παρουσίαζαν.
Μάλιστα, οι δικαστές περιγράφουν την τακτική ορισμένων εκ των κατηγορουμένων να διαβεβαιώνουν σε γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών τους, ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά μετοχών, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ανεβάσουν τις τιμές τους.
«Οι διαβεβαιώσεις για προτάσεις ξένων επενδυτών ήταν αναληθείς αφού αποδείχθηκε πως αγοραστές δεν ήταν στην πλειοψηφία τους ξένοι θεσμικοί επενδυτές αλλά ιδιώτες και υπεράκτιες εταιρείες», καταλήγουν οι δικαστές.