Το πιο μαζικό, ρατσιστικό έγκλημα στην Ελλάδα πριν από τη Μανωλάδα
Η δολοφονική επίθεση κατά των μεταναστών εργατών σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα έφερε στη μνήμη μια άλλη μαζική ρατσιστική επίθεση, αρκετά χρόνια πριν, όταν ο Παντελής Καζάκος κυκλοφορούσε οπλισμένος στους δρόμους της Αθήνας, δολοφονώντας δύο και τραυματίζοντας εφτά άτομα.
Ο Παντελής Καζάκος, σε ηλικία 23 ετών, επί τρεις ημέρες πυροβολούσε μετανάστες σε Μεταξουργείο, Ψυρρή, Εξάρχεια. «Έφυγα από το σπίτι μου με το πιστόλι, αποφασισμένος να σκοτώσω όποιον αλλοδαπό έβλεπα στο δρόμο, γιατί το κακό μ' αυτούς έχει παραγίνει», είχε δηλώσει μετά τη σύλληψή του.
Στις 19 Οκτωβρίου του 1999, ο Π. Καζάκος πυροβόλησε εναντίον τριών Κούρδων. Από τις σφαίρες του έπεσε νεκρός ο Χοσεβί, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά οι Σαρίφ Μοχάμεντ και Ρασούλ Γιουσέφ.
Στις 21 Οκτωβρίου πυροβόλησε 2 φορές και τραυμάτισε σοβαρά τον Μάρκους Κόφι-Τόμι από την Γκάνα. Την ίδια μέρα πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πρόσωπο τον Νταντόν Μοχάμεντ από το Μπαγκλαντές.
Στις 22 Οκτωβρίου πυροβόλησε 3 φορές κατά του Αμπντούλ Τίμοθι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα ο Αμπντούλ Τίμοθι. Την ίδια μέρα στην Αθήνα πυροβόλησε μια φορά και τραυμάτισε στον αυχένα τον Πακιστανό Αχμέντ Νεσάρ. Στη συνέχεια, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα στη θωρακική χώρα τον Ουντεσιάνι Τζορτζ και, τέλος, πυροβόλησε τον Αιγύπτιο Σαάντ Ελ Σαντί.
Mάρτυρας στην τελευταία επίθεση του Kαζάκου, ήταν ο 22χρονος ναυτικός Aπ. Aποστόλου από τον Πειραιά: «Tριγύριζα στην Ομόνοια, τον συνάντησα στις 4 και μου είπε να τον ακολουθήσω για να δω πώς εκτελούνται οι μυστικές αποστολές. Kατηφορίσαμε προς την Πειραιώς. Συναντήσαμε έναν ξένο μελαψό. Tον ακολουθήσαμε λίγο και μου λέει "κοίτα τώρα". Έβγαλε τότε το πιστόλι και του έριξε τρεις».
Η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή
Καθηγητής του Καζάκου είχε δηλώσει ότι από νεαρός ο δολοφόνος είχε εκφράσει ανοικτά τις ακροδεξιές απόψεις, οι οποίες ταυτιζόταν με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Οι συμμαθητές του υποστήριζαν ότι είναι μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης.
Στο δικαστήριο ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής παρουσίασε φωτογραφία του Καζάκου με τον ίδιο να κρατά πανό σε πορεία της Χρυσής Αυγής.
Επίσης, τις ημέρες που έγιναν οι δολοφονίες η Χρυσή Αυγή (στις 22 Οκτωβρίου 1999) δημοσίευσε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ο θάνατος ενός Έθνους» και θέμα τον υπερπληθυσμό των μεταναστών.
Ο Καζάκος καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.