«Big Βrother» στις συσκευασίες φαρμάκων από Δευτέρα
Το νέο σύστημα του ΕΟΦ καταγράφει ολόκληρη την διαδρομή ενός φαρμάκου από τις φαρμακευτικές που τα παρασκευάζουν μέχρι το φαρμακείο και τον ασθενή που πρόκειται να το πάρει.
Πιλοτικά, το σύστημα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τον ΕΟΦ το τελευταίο δεκαήμερο. Το σύστημα big brother για τα φάρμακα, ξεκινά επίσημα από την ερχόμενη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα, όπου πλέον το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γνωρίζουν την πορεία κάθε κουτιού φαρμάκου στην αγορά της χώρας μέχρι να φθάσει στον ασθενή, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού προς τις οποίες κατευθύνονται περίπου 300.000-500.000 συσκευασίες φαρμάκων την εβδομάδα. Η προτίμηση στρέφεται κυρίως προς τα Σκόπια, τις χώρες της τ. ΕΣΣΔ και τη Γερμανία.
Για την υλοποίηση του νέου συστήματος και τη δυνατότητα του κράτους να πραγματοποιεί ελέγχους, αναμένεται εκτενές νομοσχέδιο στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει ποινές για κάθε παράτυπη πράξη στην αγορά φαρμάκου.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία.
Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες θα καταχωρούν στη ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία που την επικολλούν. Παράλληλα θα δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή, αλλά και τις ταινίες που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές.
Αντίστοιχα, οι φαρμακαποθήκες θα δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή, όπως επίσης και τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων τα οποία διέθεσαν στα φαρμακεία, ανά ταχυδρομικό κώδικα στον οποίο υπάγεται το κάθε φαρμακείο.
Με αυτή τη διαδικασία πλέον ο ΕΟΦ θα έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην αγορά, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θεωρεί ότι εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας πλαστών άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων.
Ταυτόχρονα, δεν θα είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή.
Όπως τονίζεται εκ μέρους του υπουργείου, η ηλεκτρονική διαδικασία ελέγχει καθόλο το 24ωρό την αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων. Το νέο σύστημα, όπως τονίστηκε, θα είναι σε θέση να ελέγχει τους 2,5 δισ. κωδικούς ταινιών γνησιότητας που κυκλοφορούν στην αγορά. Από αυτό, το υπουργείο αναμένει εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκ. ευρώ.
Από την πιλοτική χρήση του συστήματος εντοπίστηκαν πλαστές ταινίες γνησιότητας κουτιά φαρμάκων χωρίς ταινίες γνησιότητας, 2.500 ταινίες γνησιότητας χωρίς κουτιά φαρμάκων κλπ.