Δίχως αποτέλεσμα για τις συμβάσεις και σήμερα με απουσία του ΣΕΒ
Από τη συνάντηση απουσίαζαν επίσης η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «ΔΑΣ». Στη συνάντηση προσήλθαν οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), οι έμποροι ΕΣΕΕ και ο κλάδος και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Εν τέλει και υπό την πίεση μάλιστα της λήξης της μετενέργειας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης στις 15 Μαΐου, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία να μετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας.
Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ επιρρίπτει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο. «Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επικοινώνησε προσωπικά τη Μεγάλη Τετάρτη με τον κ. Παναγόπουλο ζητώντας 3ήμερη μετάθεση της συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων, δεδομένου ότι τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 πραγματοποιείται η Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Συνδέσμου. Ενώ, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδειξε απόλυτη κατανόηση, την παραμονή το βράδυ ο ΣΕΒ ειδοποιήθηκε -από τρίτους- ότι η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 9/5 το πρωί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΕΒ.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ αποδίδει την ευθύνη στον ΣΕΒ και αναφέρει ότι «η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση». Για τρεις μεγάλους απόντες έκανε λόγο σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφερόμενος στην απουσία του ΣΕΒ «και δυνάμεις των συνδικάτων που μονίμως κατ' εντολή των κομμάτων τους αντιπολιτεύονται θαρρούν είτε την κυβέρνηση είτε τη ΓΣΕΕ». «Πρώτα απ' όλα ήταν απούσα η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων», τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε ότι η Συνομοσπονδία «θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση έως την τελευταία στιγμή».
«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και θα τη συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία ώρα, γιατί αν αρχίσει και λειτουργεί το καθεστώς που έχει νομοθετηθεί με την κατάργηση της μετενέργειας μετά τις 15 Μαΐου οι επιπτώσεις για τον κόσμο της εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος. «Οι απόντες από τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, είναι οι μόνιμοι απόντες ενίσχυσης και στήριξης των φτωχών εργαζομένων της κοινωνίας, που χειμάζονται και δοκιμάζονται. Είναι οι μόνοι που μπερδεύουν τους όρους «πατρίδα» και «παρτίδα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, που τονίζει, ότι την «απάντηση θα την δώσουν σύντομα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της συνεννόησης και της διαβούλευσης θα λύσουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και θα βοηθήσουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κροκίδης και τόνισε, ότι «δεν αποδεχόμαστε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε αποδεχόμαστε την αποκαθήλωση της ΕΓΣΣΕ και την εφαρμογή «μισθών ασανσέρ» με διαφορετικά μέτρα και σταθμά».
Στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προέβη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Στο παρασκήνιο οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα της υπογραφής νέας σύμβασης και της διατήρησης όλων των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων, καθώς και του επιδόματος γάμου.
Στα μισθολογικά υπάρχει διάσταση απόψεων καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχονται την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως ίσχυε πριν την μείωση του 22%, που επέφερε το δεύτερο μνημόνιο. Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ αιτιολόγησε την απουσία της παράταξης του (ΔΑΣ) από τη σημερινή συνάντηση, παρότι είχε συμμετάσχει στην προηγούμενη με το επιχείρημα ότι αρνείται «να νομιμοποιήσει μια συζήτηση που πάνω στο τραπέζι είναι μόνο το πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι» ενώ έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».
Διαβάστε επίσης: