ΣΕΒ:Δεν θέλουμε να σώσουμε τα προσχήματα επαγγελματιών συνδικαλιστών

Αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΕΒ και των λοιπών κοινωνικών εταίρων εκδηλώθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση, με αντικείμενο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
2'

Ο ΣΕΒ κατέθεσε στη σημερινή συνάντηση πρόταση για υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας και εκκίνηση διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που θα ίσχυε από 1-1-2014. Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού» και κάνει λόγο για «παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους».

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ένα αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους: τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου, ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο, αφορά στενά τα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί. Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού.

Και σ' αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει. Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητά μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον.

Σε αυτά αποσκοπούσε η αντιπρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΒ για ένα πρωτόκολλο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή».

Για το επίμαχο θέμα του οικογενειακού επιδόματος, η πρόταση του ΣΕΒ ανέφερε: «Οι κοινωνικοί εταίροι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης του θεσμού της οικογένειας, στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις. Δεσμεύονται να επεξεργαστούν -σε συνεργασία με την Πολιτεία- προγράμματα ειδικής στήριξης, με υπηρεσίες ή άλλο ισοδύναμο τρόπο, ειδικά για όσους αμείβονται με τα κατώτατα μισθολογικά όρια. Μέχρι την ενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, και κατ' ανώτατο όριο για ένα έτος από σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν αντί άλλης στήριξης να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ 2010-2013, στους εργαζομένους που το λαμβάνουν, οι δε επιχειρήσεις-μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν το παρόν δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής που παρέχει ο νόμος».