Τις συντάξεις τους απαίτησαν στη Βουλή οι παλιννοστούντες Πόντιοι
Αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και συντάξεις στους παλιννοστούντες, ήταν τα δύο βασικά θέματα που είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών του ποντιακού ελληνισμού, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.
Στη σημασία των δύο αυτών θεμάτων, μέσα από ιστορικές αναφορές, αναφέρθηκαν όλοι - ο πρόεδρος και ο γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού ΠΑΣΠΕ) Ιωάννης Μωυσιάδης και Στέφανος Τανιμανίδης, οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδιας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΣΠ) Χαράλαμπος Αποστολίδης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελληνοποντίων Παλλινοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ Σέργιος Καλπαζίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γεώργιος Τανιμανίδης, ενώ δεν ήταν παρών, λόγω αδυναμίας του να έρθει στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.
Τη σημασία της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, επεσήμαναν όλοι οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ενόψει μάλιστα της επετείου, στις 19 Μαΐου, της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας, η οποία θα εορταστεί στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία της Αγίας Σοφίας, με πολλές εκδηλώσεις. Ένας εορτασμός, που θα γίνει και «εφαλτήριο» στον αγώνα για την κατάργηση του αντισυνταγματικού, όπως ειπώθηκε, νόμου 4093/12, που «υποχρεώνει σε βιολογικό αφανισμό 20.000 παλιννοστούντες ποντίους».
Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών έθεσαν τα σημεία του νόμου που καθιστούν, όπως είπαν, αδύνατη την δίκαιη συνταξιοδότηση της πλειοψηφίας των παλιννοστούντων και ζήτησαν την συμβολή της Επιτροπής για την επίλυση του θέματος, εξασφαλίζοντας υπόσχεση του προέδρου της Άδωνι Γεωργιάδη ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε μία απόπειρα διερεύνησης προθέσεων και επίλυσης του προβλήματος των συντάξεων, με στόχο μία τροποποίηση του νόμου, όμως για τον επόμενο χρόνο. Πρόταση την οποία χαιρέτησε η πλειοψηφία των βουλευτών που έλαβαν τον λόγο.