Human Rights Watch: Πάρτε μέτρα για τα εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα
«Καθώς άνθρωποι δέχονται επιθέσεις στον δρόμο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την απάντηση της ποινικής δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους», δήλωσε η υψηλόβαθμη ερευνήτρια του Οργανισμού για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, Τζούντιθ Σάντερλαντ.
Σχολιάζοντας το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σημείωσε ότι «συμπεριλαμβάνει κάποιες καλές προβλέψεις και θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω στο Κοινοβούλιο, αντί να καθυστερήσει περισσότερο».
Στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο και εκτιμάται, μεταξύ άλλων, θα προστατεύει μετανάστες-θύματα ή μάρτυρες επιθέσεων από πιθανή απέλαση, ενώ επισημαίνεται ότι, με βάση έρευνα της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ο φόβος της απέλασης αποθαρρύνει πολλούς παράνομους μετανάστες από το να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία.
Το Παρατηρητήριο εισηγείται μια προσθήκη στο νομοσχέδιο που να καθιστά υποχρεωτική την έρευνα της αστυνομίας σε περιπτώσεις επίθεσης μίσους, χωρίς να απαιτείται από τα θύματα να καταβάλουν 100 ευρώ προκειμένου να κάνουν επίσημη καταγγελία.
Εντοπίζονται ακόμη «προβληματικά σημεία» του νομοσχεδίου, όπως το ζήτημα αναφορικά με την αποκαλούμενη «άρνηση της γενοκτονίας», των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς επίσης και την απαγόρευση οργανισμών. Η κ. Σάντερλαντ δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος: «Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για τον υπερβολικά ευρύ σκοπό μερικών προβλέψεων αυτού του νομοσχεδίου, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια. Η Βουλή θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να βελτιώσει το νομοσχέδιο, στη βάση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αναγνωρίζεται, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα έχει κάνει θετικά βήματα στο θέμα, όπως η δημιουργία, τον περασμένο Ιανουάριο, ειδικών τμημάτων της Αστυνομίας για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, καθώς και η τοποθέτηση, από τον Νοέμβριο του 2012, ειδικού εισαγγελέα για εγκλήματα μίσους.