Συνοριακοί έλεγχοι στην «Ευρώπη χωρίς σύνορα»

Αναγκαία προσαρμογή ή κατάργηση ενός ευρωπαϊκού κεκτημένου; Τα κράτη-μέλη της ζώνης Σένγκεν αποφάσισαν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους «σε εξαιρετικές περιπτώσεις».
1'

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Είχαν περάσει 25 χρόνια από τότε που πέντε ευρωπαϊκές χώρες- μεταξύ αυτών η Γερμανία- συνυπέγραψαν στον οικισμό Σένγκεν του Λουξεμβούργου τη συμφωνία για την κατάργηση των ενδοκοινοτικών συνοριακών ελέγχων. Μία ολόκληρη γενιά Ευρωπαίων έζησε την απόλυτη ελευθερία στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ.

Πιθανοί κίνδυνοι για την Ελλάδα

Επιπλέον η νέα συμφωνία προβλέπει και νέες αιτιολογίες για την προσωρινή επαναφορά ελέγχων, για παράδειγμα όταν μία χώρα-μέλος του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στα συμπεφωνημένα και δεν φυλάσσει επαρκώς τα σύνορά της. Φωνές κριτικής στην κατεύθυνση αυτή είχαν ακουστεί για την Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν. Και πράγματι, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα εφαρμογής της νέας ρήτρας, τονίζει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

«Ουσιαστικά ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων είναι το προσχηματικό επιχείρημα για να κλείσουν τα σύνορα. Το κριτήριο που λέει ότι μία χώρα έχει κενά στην αστυνόμευση των συνόρων της, μπορεί να εκπληρώνεται απλώς και μόνο όταν έρχονται πολλοί πρόσφυγες σε αυτήν τη χώρα, για παράδειγμα στην Ελλάδα. Με αυτό το επιχείρημα, μπορεί να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό σίγουρα θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους πρόσφυγες, γιατί βέβαια και η Ελλάδα θα προσπαθήσει να τους κρατήσει μακριά από τα σύνορά της».

ΠΗΓΗ DW