Απορρίφθηκε και πάλι η αίτηση αποφυλάκισης του Λ. Λαυρεντιάδη

Στο κενό έπεσε και η δεύτερη προσπάθεια του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη να αποφυλακιστεί, καθώς η αίτησή του απορρίφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.
2'


Ο επιχειρηματίας, ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές στις 14 Δεκεμβρίου 2012 μετά από ένταλμα σύλληψης για το σκάνδαλο της PROTON BANK, θα παραμείνει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Αναλυτικά, η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη με την υπ΄αριθμόν 346/13 διάταξή της και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Κων/νου Σπηλιόπουλου, απέρριψε την δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης του κατηγορούμενου, ανοίγοντας όμως το δρόμο για να μεταφερθεί - εφόσον το ζητήσει- εκτός φυλακών σε ειδικά διαμορφωμένο για την κατάστασή του χώρο σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο.

Η ανακρίτρια απαντάει με αυτό τον τρόπο στο βασικό επιχείρημα του κατηγορούμενου πώς αντιμετωπίζει εγνωσμένα προβλήματα υγείας, τα οποία σύμφωνα με επίσημες βεβαιώσεις ιατροδικαστών που διόρισε ως τεχνικούς συμβούλους λόγω της φυλάκισής του, έχουν καταστήσει μη αναστρέψιμη την κατάσταση της υγείας του καθώς το ποσοστό της αναπηρίας του ξεπερνά πλέον το 80%.

Ο βασικός συλλογισμός της υπεράσπισης εδράζεται στην ιατρική διαπίστωση πώς δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, πως ο χώρος των φυλακών ή το νοσοκομείο κρατουμένων δεν έχουν τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις στην υγεία του, καθώς επίσης και πώς ούτε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία ενδείκνυνται για την περίπτωσή του αφού μπορεί να κινδυνεύσει λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πρότεινε λοιπόν (η υπεράσπιση) την αποφυλάκισή του και τη μεταφορά του στο σπίτι του, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με την ψυχολογική στήριξη της οικογένειάς του, θα μπορέσει να «συντηρήσει έστω» σε κάποια επίπεδα την κατάσταση της υγείας του.

Η ανακρίτρια στη διάταξή της, αφού σημειώνει την αναγκαιότητα διασφάλισης της παρουσίας του στη δίκη του, ξεκαθαρίζει πώς «η δύσκολη κατάσταση της υγείας του δεν αμφισβητείται», αλλά θεωρεί πως δεν αιτιολογείται επαρκώς γιατί ο μόνος κατάλληλος χώρος νοσηλείας και διαμονής για τον κατηγορούμενο είναι το σπίτι του.

Αποφασίζει, λοιπόν τη διατήρηση της κράτησής του και επισημαίνει πως «εφόσον το ζητήσει μπορεί να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δημόσιου ή ιδιωτικού νοσοκομείου (σ.σ ως κρατούμενος όμως ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας του».

Στη διάταξη αναφέρεται επίσης πώς ο επιχειρηματίας, παρά το γεγονός ότι αρχικά κάτω από την πίεση της έρευνας του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, έφερε πίσω 51 εκατομμύρια ευρώ, στη συνέχεια μόνο όταν ο κ. Δραγάτσης του δέσμευσε 160 εκατομμύρια στο εξωτερικό, προθυμοποιήθηκε να φέρει πίσω το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να δοθεί στην PROTON. Και πάλι -σημειώνει η ανακρίτρια- ουδέποτε το έπραξε, ενώ δεν ανέφερε άλλους λογαριασμούς του ώστε να δυσκολέψει την έρευνα που διενεργούνταν εις βάρος του.