ΣτΕ: Όχι στο Μαύρο, ναι στο κλείσιμο
Ειδικότερα ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ο οποίος σε λίγες ημέρες αποχωρεί από το Σώμα, (σ.σ. λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας) με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:
α. ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και
β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.
Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημόσιο αναμένεται να καταθέσει αύριο αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.
Είχε προηγηθεί η ακρόαση επί δύο ώρες των δικηγόρων της ΠΟΣΠΕΡΤ και του ελληνικού δημοσίου με το τελευταίο να υποστηρίζει ότι λόγοι κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ επέβαλαν το κλείσιμό της και ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ούτε συνταγματική διάταξη ή διεθνής σύμβαση, που να επιβάλει τη δημόσια τηλεόραση.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του δημοσίου αμφισβήτησαν και την αρμοδιότητα του προέδρου του ΣτΕ να προχωρήσει στην έκδοση προσωρινής διαταγής επί της αίτησης αναστολής που έχει υποβάλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Στον αντίποδα, οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ προσκόμισαν στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει επιπτώσεις στην εθνική άμυνα και ασφάλεια, επικαλέσθηκαν οικονομική ζημιά του δημοσίου από τη μη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και ανέπτυξαν όλους τους λόγους αντισυνταγματικότητας κάνοντας λόγο για πρόδηλη πολιτική σκοπιμότητα. Ακόμη ανέφεραν ότι παρακάμφθηκε σε όλη τη διαδικασία τόσο η Βουλή των Ελλήνων, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τι σημαίνει η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ κ. Μενουδάκου:
1) Δεν αίρεται η κατάργηση της ΕΡΤ ως εταιρίας, αφού αυτή δεν υπάρχει πλέον. Άρα δεν δύναται επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση ως προς το νομικό πρόσωπο που καταργήθηκε.
2) Ωστόσο πρέπει να επαναλειτουργήσουν όλα τα ραδιόφωνα, τα κανάλια και οι ιστοσελίδες της ΕΡΤ.
3) Αυτό θα γίνει από έναν δημόσιο φορέα-όχι τη ΝΕΡΙΤ. Θα πρέπει να οριστεί ένα νέο διοικητικό σχήμα, όπως ένας διαχειριστής ή μια επιτροπή, το οποίο μπορεί να αποφασίσει με ποιόν τρόπο θα εκτελεστεί η απόφαση. Μπορεί να κάνει απολύσεις και προσλήψεις.
4) Όλα τα ΜΜΕ της ΕΡΤ πρέπει εκ των πραγμάτων να ανοίξουν σήμερα όπως είναι με το υπάρχον δυναμικό. Σημαντικό ρόλο για την απόφαση έπαιξε και η ομογένεια.
5) Δεν αίρεται η κατάργηση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση.
Διαβάστε επίσης:
Δεδομένο: Ανοίγει και πάλι η ΕΡΤ