Δήμος Θεσσαλονίκης: Να ανακληθεί το λουκέτο στην ΕΡΤ
"Τέτοιες πρακτικές, όπως το "μαύρο" στις οθόνες, καταλύουν τους δημοκρατικούς κανόνες και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Η αστική δημοκρατία έχει θεσμούς, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να παραβιάζονται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως συνέβη στην περίπτωση της ΕΡΤ, με την υπέρβαση δηλαδή των ορίων της νομιμότητας.
Η κατάργηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης αλλά και όποιες μεταρρυθμίσεις τα αφορούν, δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται με απόφαση δύο υπουργών, χωρίς προηγουμένως να συζητούνται στη Βουλή των Ελλήνων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας" τονίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.
Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ της εφαρμογής ενός σχεδίου για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, το οποίο όμως, όπως σημειώνει, σε μία δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία υλοποιείται μόνο με ουσιαστικό διάλογο μεταξύ της διοίκησης, των εργαζομένων και της κοινωνίας, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Ως προϋπόθεση για τον διάλογο αυτόν θεωρείται η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η διατήρηση και κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της, αλλά με διαδικασίες συναίνεσης και συμφωνίες και όχι υπό το κράτος βίας και αυταρχικών αποφάσεων, όπως σημειώνεται.
"Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας- Θράκης, ο ρόλος και η παρουσία της ΕΡΤ3 αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αναγκαίας περιφερειακής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, αφού ήταν και πρέπει να είναι ο στίβος του δημόσιου δημοκρατικού διαλόγου. Η ΕΡΤ3 αποτελεί άλλωστε το μέσο προβολής της ιστορίας, του πολιτισμού, των οικονομικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής περιφέρειας" τονίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της 11ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα 17 Ιουνίου και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.