Άρειος Πάγος: Αμετάκλητες οι καταδίκες Μπουρμπούλια-Καλούση
Αμετάκλητες κατέστησε ο Άρειος Πάγος τις καταδίκες των εμπλεκομένων στο παραδικαστικό κύκλωμα, τέως δικαστικών λειτουργών, Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια και Ευάγγελου Καλούση.
Το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις τους, που ζητούσαν να αναιρεθούν οι εφετειακές αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκαν, η κ. Μπουρμπούλια σε κάθειρξη 7 ετών και ο κ. Καλούσης σε κάθειρξη 12 ετών, κρίνοντας ότι η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών έχει πλήρη, ορθή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.
Η κ. Μπουρμπούλια και ο κ. Καλούσης αντιμετώπισαν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και παθητική δωροδοκία δικαστή.
Συγκεκριμένα, η τέως ανακρίτρια καταδικάστηκε αμετάκλητα για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και παθητική δωροδοκία, η οποία υλοποιήθηκε το 2001. Η κ. Μπουρμπούλια φέρεται ότι εισέπραξε από επιχειρηματία 23.476 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει ευνοϊκά την υπόθεσή του και να μην τον προφυλακίσει, αφήνοντάς τον ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Υπενθυμίζεται, ότι η περίπτωση αυτή αφορά στην έκρηξη που είχε γίνει το 2000 σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο κέντρο της Αθήνας, από την οποία είχε προκληθεί θάνατος, ενώ στον επιχειρηματία είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Ο κ. Καλούσης καταδικάστηκε για δωροδοκία σε διάφορες υποθέσεις. Αναλυτικότερα, φέρεται ότι όταν υπηρετούσε στην Κρήτη εισέπραξε από φίλο του επιχειρηματία το ποσό των 4.000 ευρώ, για να χειριστεί ευνοϊκά υπόθεσή του σχετικά με την απασχόληση αλλοδαπών γυναικών χωρίς άδεια και χωρίς βιβλιάρια υγείας, ενώ απέφυγε να δηλώσει εξαίρεση από την εκδίκαση της υπόθεσης. Παράλληλα, καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία περίπου 9.000 ευρώ που φέρεται ότι διαπράχθηκε το 1999 στην πρωτεύουσα, προκειμένου να αφήσει κατηγορούμενο ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Ακόμη, ο τέως δικαστικός λειτουργός καταδικάστηκε για απόπειρα εκβίασης διαδίκων σε υπόθεση υιοθεσίας, όπου φέρεται να ζήτησε 30.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν δόθηκαν, καθώς ο διάδικος δεν υπέκυψε και δεν έδωσε τα χρήματα, ενώ για την ίδια υπόθεση ο κ. Καλούσης φέρεται να εισέπραξε παράνομα 3.000 ευρώ για γνωμοδότησή του (σ.σ: δεν επιτρέπεται στους δικαστές) έναντι αμοιβής.
Επίσης, ο κ. Καλούσης καταδικάστηκε επειδή έπεισε τον υπεύθυνο επαγγελματικού σκάφους αναψυχής να δηλώσει- καταγράψει ως ενοικιαστή τον τέως δικαστή με άλλο όμως όνομα ανύπαρκτου αλλοδαπού, για να μη φανεί ότι ταξιδεύει για αναψυχή με το σκάφος επιχειρηματία, του οποίου στο παρελθόν είχε χειριστεί υποθέσεις.