Πόρισμα Ρακιτζή: Ο θαυμαστός κόσμος των οff shore στο Κρανίδι

Σημεία και τέρατα για τη διαφθορά στο δημόσιο αποκαλύπτει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για το 2012.
3'

Ατασθαλίες και κακοδιαχείριση σε μεγάλες εταιρείες του Δημοσίου, παράνομες χρηματοδοτήσεις και off shore εταιρείες που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον έχουν οδηγήσει το κράτος σε τεράστια απώλεια εσόδων.

Ο Λ. Ρακιντζής κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της ανεξάρτητης αρχής τόνισε επίσης ότι η αφαίρεση του δικαιώματος της ένστασης από τον Γενικό Επιθεωρητή άφησε ελεύθερο το πεδίο στα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνταν από δημοσίους υπαλλήλους την περσινή χρονιά κάνοντας λόγο για πλυντήριο αθωωτικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως οι διαρκείς αναβολές στα δικαστήρια δυσχεραίνουν το έργο της απόδοσης δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, τη μεγαλύτερη θεματική κατηγορία αποτελούν οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης (38%) και ακολουθούν τα πολεοδομικά θέματα (14,3% των υποθέσεων), διάφορα ζητήματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (13,4 %), παράβαση διοικητικών διαδικασιών (8,3%) και άλλες κατηγορίες με μικρότερα ποσοστά.

Όσον αφορά τους ελέγχους ανά φορέα, οι δήμοι αποτελούν το επίκεντρο του ελέγχου στο 35,9% των υποθέσεων. Αυτό, όπως και πέρσι, μπορεί να εξηγηθεί και από τη μεταφορά στους ΟΤΑ α' βαθμού αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Με πολύ μικρότερα ποσοστά, ακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες (18,1%) και οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς (13,7%).

Οι off shore εταιρείες στο Κρανίδι

Οι υποθέσεις με φορολογικό ενδιαφέρον οδήγησαν τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο Κρανίδι λόγω του πλήθους των εξωχωρίων εταιρειών με έδρα αυτή την πόλη της Αργολίδας.

Ο κ. Λ. Ρακιντζής ζήτησε την κατάσταση με τις υπάρχουσες offshore εταιρείες, οι οποίες ανέρχονταν σε 186, εκ των οποίων οι 107 ενεργές και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη του εποπτεύοντος οικονομικού επιθεωρητή δεν ανήκαν ουσιαστικά στη χωρική αρμοδιότητα της ΔΟΥ, συστάθηκαν όμως εκεί κατά την άποψή του επειδή η ΔΟΥ δεν είχε γραφείο ελέγχου.

Ο ΓΕΔΔ απέστειλε προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών την κατάσταση των offshore εταιρειών και ζήτησε τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Ακολούθως εισπράχτηκαν συνολικά φόροι ύψους 4.138.723 ευρώ. Με παρόμοια υπουργική απόφαση ανατέθηκε στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΔΕΚ) Αθηνών και στην περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας ο τακτικός φορολογικός έλεγχος όλων των ανέλεγκτων χρήσεων των offshore αρμοδιότητας ΔΟΥ Κύμης.

«Πλυντήρια» τα πειθαρχικά συμβούλια

Είκοσι πέντε ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων πρόλαβε να υποβάλει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και τον Μάρτιο του 2012, οπότε και του αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Ο κ. Ρακιντζής άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για την αφαίρεση της δυνατότητας ένστασης καταγγέλλοντας ότι τα πειθαρχικά λειτούργησαν σε αρκετές περιπτώσεις σαν «πλυντήρια αθωωτικών αποφάσεων», καθώς δεν είχαν τον «φόβο» της ένστασης και δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επαναφορά του δικαιώματος στον γενικό επιθεωρητή.

Τα «χρυσά» κρεμμύδια που προκαλούν… «κλάμα»

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι μία 85χρονη εμφανιζόταν να έχει λάβει επιστροφή ΦΠΑ ύψους 4 εκατ. ευρώ για καλλιέργεια κρεμμυδιών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που το Δημόσιο υφίσταται μεγάλη ζημιά από τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτών.