DW: O Σόιμπλε θα επικεντρωθεί στο ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έρχεται με άδεια χέρια στην Αθήνα. Οπωσδήποτε όμως δεν έχει στις αποσκευές του προτάσεις για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο βάση σημερινού άρθρου της εφημερίδας Süddeutsche, ανέρχεται στα 10 δις ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ως την ημέρα των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου τέτοιου είδους “δύσκολα ” θέματα θα παραμείνουν ταμπού για τη κυβέρνηση Μέρκελ. Τι θα γίνει μετά, αυτό θα το αποφασίσει η νέα γερμανική κυβέρνηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών.
Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση
Ακολουθώντας τη γερμανική κυβερνητική γραμμή, ο κ. Σόιμπλε θα παράσχει δημόσια στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τις έως τώρα προσπάθειες της να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όπως και σε προεκλογική εκδήλωση, στις αρχές αυτής της εβδομάδας στη νότια Γερμανία, θα εκφράσει και στην Αθήνα την αναγνώριση του προς τον ελληνικό λαό για το βάρος που έχει σηκώσει έως τώρα, θα καλέσει τους Έλληνες πολιτικούς και πολίτες να παραμείνουν σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και θα τονίσει την αναγκαιότητα μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Γερμανική συμμετοχή στο Αναπτυξιακό Ταμείο
Η Γερμανία θα συμβάλει, έμπρακτα προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη συμμετοχή της στο υπό ίδρυση Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Τον Μάρτιο του 2013 το γερμανικό υπουργείο, αλλάζοντας γνώμη, αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, τόσο οι επίμονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης όσο και παραγόντων που ασχολούνται με την προώθηση των ελληνογερμανικών οικονομικών συναλλαγών. Βασική τους επιχειρηματολογία απέναντι στο Βερολίνο, τα τελευταία 2-3 χρόνια, ήταν ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανάπτυξη και ότι αυτή δεν θα επιτευχθεί χωρίς την παροχή δανείων στις επιχειρήσεις.
Άλλωστε, σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε εντωμεταξύ και ο κ. Σόιμπλε σε ό,τι αφορά τις άλλες χώρες του Νότου που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Σε αντίθεση όμως με την Ισπανία, οποία διαθέτει μια κρατική τράπεζα κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Ελλάδα θα έπρεπε να τη δημιουργήσει. Αντί για τράπεζα, το ελληνικό οικονομικό ινστιτούτο θα είναι ένα ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο και παραρτήματα στην Ελλάδα. Τα δάνεια θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους μετά από θετική εκτίμηση της αίτησης από μια ιδιωτική τράπεζα.
Ιδιοκτήτες του Ταμείου θα είναι αυτοί, οι οποίοι θα συμβάλουν στην κεφαλαιοποιησή του: Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ), διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (πχ. η ΕΤΕΠ.) ιδιωτικοί φορείς αλλά και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συμμετέχει με το ποσό των 100 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί στην ουσία δάνειο του γερμανικού κράτους, καθώς θα είναι ο εγγυητής του. Αυτό το ύψος της βοήθειας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα συμβάλει η γερμανική πλευρά στη σύσταση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας συμφωνίας πλαισίου (Memorandum of Understanding) που θα υπογραφεί αύριο παρουσία του κ. Σόιμπλε και του Έλληνα ομολόγου του Γιάννη Στουρνάρα, από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζιδάκη και τον πρόεδρο της KfW Ούλριχ Σρέντερ.
Πρόγραμμα επαφών
Πρώτος σταθμός της αυριανής επίσκεψης του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα και πριν τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον κ. Στουρνάρα θα αποτελέσει κλειστή εκδήλωση που οργανώνει το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο σε κεντρικό ξενοδοχείο. Μετά από μια σύντομη ομιλία του, ο κ. Σόιμπλε θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Κατά αυτόν τον τρόπο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα καθημερινά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, με βασικότερο την πλήρη στασιμότητα κάθε τραπεζικής δανειοδότησης. Ας σημειωθεί ότι ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιήσει και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όταν πέρυσι επισκέφτηκε την Αθήνα.