«Βρώμικη» δουλειά εναντίον του Βίκτωρα Ρέστη

Το γεγονός ότι πολλές φορές μη κυβερνητικές οργανώσεις κρύβονται πίσω από τον μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα, για να εξυπηρετούν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, αποτελεί πλέον κοινό τόπο. Η μεθόδευση, όμως, που επιχειρεί μία αμερικανική τέτοιου τύπου οργάνωση, δεν έχει προηγούμενο, σε βάρος του Έλληνα επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη.
2'


Πρόκειται για τη ΜΚΟ «United Against Nuclear Iran» (UANI), στόχος της οποίας είναι «να εμποδίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν και την ανάδειξή του σε πυρηνική περιφερειακή δύναμη». Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης είναι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και στέλεχος της διοίκησης Ομπάμα, Μαρκ Γουάλας.

Χρησιμοποιώντας αυτό το προκάλυμμα, η UANI προσπαθεί να επιτύχει την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Ρέστη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να υποστηρίξει αυτή την ανήκουστη για τις διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές πρόταση προς τις αρχές των ΗΠΑ, κατηγορεί τον κ. Ρέστη για επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, τη στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Βίκτωρας Ρέστης έχει αρνηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις.

Ωστόσο, η UANI ζήτησε από τον κ. Ρέστη να προσκομίσει από υπεύθυνες δηλώσεις και εταιρικά έγγραφα, μέχρι και να επιτρέψει εξωτερικό έλεγχο στις εταιρείες του ομίλου του από διακεκριμένους και αξιόπιστους δικηγόρους, προκειμένου να αποδείξει την ακρίβεια των ισχυρισμών του.

Στις απαιτήσεις της ΜΚΟ, απάντησε ο όμιλος Ρέστη διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία παράνομη δραστηριότητα με το Ιράν, ωστόσο η UANI δεν βρήκε πειστικές τις απαντήσεις του.

Η αμερικανική ΜΚΟ, αποδίδοντας στον κ. Ρέστη γενικόλογες κατηγορίες για «υπεροψία δισεκατομμυριούχου» -προφανώς επειδή δεν αποδέχτηκε τις απαιτήσεις της-, απευθύνθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, για να τιμωρήσουν τον Έλληνα επιχειρηματία.

Η επιστολή της ΜΚΟ προς τις αμερικανικές αρχές βρίθει από δακρύβρεχτες διατυπώσεις για τους «ευγενείς» της σκοπούς και την προσπάθειά της να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Συγκεκριμένα, ζητά πλήρη διερεύνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Ρέστη από τις αμερικανικές αρχές. Μέχρι να βγει το πόρισμα της έρευνας αυτής, η UANI απαιτεί από την κυβέρνηση Ομπάμα και τις αμερικανικές λιμενικές αρχές να διακόψουν τη δραστηριότητα του ομίλου Ρέστη στις ΗΠΑ και να αρνηθούν άδεια για νέες συνεργασίες. Πάντα, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πρόκειται για ευθεία παραβίαση στοιχειωδών αρχών της ελεύθερης οικονομίας και του επιχειρείν σε διεθνές μάλιστα επίπεδο και παρεμβατισμό που προφανώς εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Αν η κυβέρνηση Ομπάμα αποδεχτεί την πρόταση της UANI, τότε οι ΗΠΑ θα επιβεβαιώσουν ξανά το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, αυτή τη φορά σε βάρος ενός Έλληνα επιχειρηματία.