Ποιοι Δημόσιοι Υπάλληλοι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα
Τα κοινωνικά κριτήρια που μπαίνουν στην εξίσωση και... γλιτώνουν κάποιους δημόσιους υπαλλήλους από την αγωνία της ανεργίας.
Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η λέξη «διαθεσιμότητα» δεν έχει λιγότερο τρομακτική σημασία από τη λέξη «ανεργία». Γνωρίζουν πολύ καλά πως από την στιγμή που το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται, δεν υπάρχει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, για όποιον τον πιάσει η δαγκάνα του. Η αγωνία που γεννά η έννοια αυτή, ευτυχώς για κάποιους θα μείνει αρκετά μακριά, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.
Με μια απόφαση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση όρισαν ορισμένες κοινωνικές παραμέτρους που θα ληφθούν υπ' όψιν, όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου. Κάνοντας το κάπως πιο δίκαιο; Χρυσώνοντας λίγο το χάπι; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η ουσία παραμένει η ίδια. Κάποιες κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να κοιμούνται πιο ήσυχες ότι δεν θα βρεθούν στο κατώφλι της ανεργίας από τη μία μέρα στην άλλη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αλλαγές που έγιναν... στο παρά πέντε στο πολυνομοσχέδιο, εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή της κινητικότητας (πείτε το όπως θέλετε):
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι προστάτες ανάπηρου τέκνου ή συζύγου και έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά). Επίσης, αυτοί που έχουν τη γονική μέριμνα του παιδιού τους και έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. (Αυτό πάντως αφήνει έκθετες τις διαζευγμένες μητέρες που έχουν τη γονική επιμέλεια, αλλά διατηρούν τη μέριμνα από κοινού με τον πρώην σύζυγό τους, που όμως μπορεί να μην τους δίνει διατροφή).
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν οριστεί ως δικαστικοί συμπαραστάτες. Δηλαδή, τα πρόσωπα αυτά που προστατεύουν έπειτα από δικαστική απόφαση ως προστάτες ατόμων που λόγω πνευματικών, σωματικών ή χαρακτηρολογικών ανωμαλιών είναι ανίκανα για ορισμένες ή όλες τις δικαιοπραξίες (για παράδειγμα να διαχειριστούν τις συντάξεις τους, τα ενοίκια που πρέπει να εισπράττουν κλπ).
- Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που υπηρετούν σε δήμους με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους.
- Όσοι τρίτεκνοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, παίρνουν προτεραιότητα στην κινητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι οι πρώτοι που θα επιλεγούν για να στελεχώσουν κάποιο άλλο οργανισμό και άρα γλιτώνουν κατά πάσα πιθανότητα την απόλυση από το Δημόσιο.