ΠΕΦ: Επιλέξτε ελληνικό φάρμακο για 5+1 σοβαρούς λόγους (PICS - VIDEO)

-Η ΠΕΦ ξεκίνησε την εκστρατεία ενίσχυσης και υποστήριξης του ελληνικού φαρμάκου που θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο-Ποιες ήταν οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη, τι επισήμαναν τα στελέχη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
10'

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Φωτογραφίες - βίντεο: Γιώργος Διαμαντάκης

Φρένο στην παραπληροφόρηση σχετικώς με τα φάρμακα βάζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία προχωρεί άμεσα και υπεύθυνα σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ώστε να επιλέγουν φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα με τα πιο αυστηρά, ποιοτικά και τεχνολογικά κριτήρια.

Ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία ορισμένοι πολιτικοί υπέβαλαν σε δοκιμασίες σοκ και δέους το ισχυρότερο τμήμα της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας, τη φαρμακοβιομηχανία, ήρθε η ώρα της ανταπάντησης. Η ΠΕΦ βάζει κόκκινη γραμμή στις φήμες και στα ψέματα.

Με μια δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης, τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας έρχεται να μιλήσει υπεύθυνα και σοβαρά για τους 5+1 λόγους που πρέπει να επιλέξουμε το ελληνικό φάρμακο, αγνοώντας σειρήνες και φερέφωνα που επικαλούνται δήθεν τους «μνημονιακούς στόχους». Η προσπάθεια ορισμένων να προωθήσουν εκπτώσεις στην φαρμακευτική πολιτική, με πρόσχημα τη δαπάνη, πέφτει στο κενό.

Χθες βράδυ, η ΠΕΦ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου γι’ αυτήν την πρωτοβουλία της σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην «Αίγλη» Ζαππείου με την παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη.

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι οι «5+1 λόγοι» για να προτιμήσει κανείς αποτελεσματικό, ασφαλές και προσιτό ελληνικό φάρμακο. Η εκστρατεία αυτή θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με τη λειτουργία της ενημερωτικής ιστοσελίδας “elliniko-farmako.gr” και με καταχωρήσεις σε όλα τα ΜΜΕ.

Το ελληνικό φάρμακο έχει όνομα

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος επισήμανε ότι «σε όσα λέγονται για τα γενόσημα είναι πως, ναι μεν υπάρχει αμφισβήτηση, αλλά δεν είναι όλα τα γενόσημα ίδια». Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Δέμος έδωσε έμφαση στην αξιοπιστία των ελληνικών γενοσήμων φαρμάκων που δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με παράγωγα από χώρες του τρίτου κόσμου, τα οποία είναι αναξιόπιστα, αναποτελεσματικά και χωρίς ίχνος ποιοτικών διασφαλίσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρηματίες – μέλη της ΠΕΦ που έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις για να εκσυγχρονίσουν τις γραμμές παραγωγής τους χωρίς να στερήσουν ούτε μία θέση εργασίας από τη χώρα, σχολίαζαν εκείνη την ώρα ότι «το ελληνικό φάρμακο έχει το καλύτερο όνομα διεθνώς γι’ αυτό αποτελεί εξαγωγικό προϊόν το οποίο απαιτεί η διεθνής αγορά»!

Σε αντίθεση μ’ αυτήν την εκτίμηση, ο πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε συγκροτημένη πολιτική φαρμάκου στη χώρα μας παρά μόνο αποσπασματικές δράσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της τοποθέτησης που έκανε ο κ. Δέμος, οι δημοσιογράφοι σχολίαζαν στα πηγαδάκια όσα ευτράπελα και κακώς κείμενα έχουν σημειωθεί από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας μετά το τελευταία τρίμηνο του 2009 ως τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Ένα γεγονός που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ήταν ότι ο υπουργός Υγείας σημείωνε όσα ενδιαφέροντα άκουγε και μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, αλλά τους απόλυτα επιτυχημένους αντιπροέδρους του ΕΟΦ κ.κ. Μαρία Σκουρολιάκου και Παναγιώτη Βασιλάκη συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε.

Τα τέσσερα σημεία από τον υπουργό

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφορικώς με τις αδειοδοτήσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου. «Κάποια στιγμή ο ΕΟΦ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους σημαντικούς δικούς του πόρους μέσα από τα παράβολα τα οποία καταλήγουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν προσφέρουν καμιά αναβαθμισμένη υπηρεσία, όπως θα έπρεπε», υπογράμμισε ο κ. Δέμος.

Αφού ο υπουργός Υγείας άκουσε με προσοχή, πήρε το λόγο ξεκαθαρίζοντας ότι του αρέσει να μιλά με «ανοικτά χαρτιά». Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η στρατηγική του διακρίνεται από τέσσερις άξονες τους οποίους θέλει να τηρήσει. Ο πρώτος άξονας αφορά στη δημόσια Υγεία και την ενίσχυση δομών και υποδομών που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της υγείας των πολιτών. Ακολουθεί η φαρμακευτική πολιτική από την οποία πρέπει να διαμορφωθεί ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο για φθηνό και ασφαλές φάρμακο προς όλους. Τρίτος άξονας της στρατηγικής του κ. Γεωργιάδη είναι η ενίσχυση και η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που αποτελούν το πραγματικό εθνικό κεφάλαιο της χώρας. Τέλος, ο στόχος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητές του.

Ειδικά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τις δραστηριότητές της και το μείζον εξαγωγικό έργο της, «γεγονός το οποίο τη καθιστά μείζονα βραχίονα της βαριάς βιομηχανίας που μπορεί να επιδείξει η Ελλάδα». Συμπλήρωσε και δεσμεύθηκε μάλιστα ότι «όπου υπάρχει το καλώς εννοούμενο συμφέρον θα γίνεται αποδεκτό, διότι αυτό έχει αντίκρισμα στην κοινωνία».

Απαντήσεις από τους κ.κ. Πενταφράγκα και Μπουφίδη

«Η φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει το σημερινό περιβάλλον. Είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο της αναλογεί, αρκεί να εφαρμοστεί συγκεκριμένη πολιτική Υγείας και φαρμάκου, στο πλαίσιο της οποίας, την ευθύνη της συνταγογράφησης θα έχει το ιατρικό σώμα ενώ και ο έλληνας ασθενής να έχει τη δυνατότητα επιλογής», απάντησε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα προχωρήσει μπροστά με δυναμισμό, αφού οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Αυτές οι επισημάνσεις και οι ιδέες αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο υπουργός Υγείας με τις διοικήσεις της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και της αντιπροέδρου του ΕΟΦ. Θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι της πολιτικής φαρμάκου αλλά και η ανάγκη στήριξης του ελληνικού φαρμάκου.

Μια πρώτη εικόνα έδωσε ο ταμίας της ΠΕΦ κ. Νίκος Μπουφίδης κατά την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι η επίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε όρους ΑΕΠ ανέρχεται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ από την παραγωγή φαρμάκων. Υπάρχουν 53 χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων δεν έχει απειληθεί ούτε μία αφού δεν έχουν γίνει απολύσεις ή μειώσεις μισθών προς τους εργαζομένους παρά την οικονομική κρίση και τις ταλαντεύσεις που υφίσταται η εθνική οικονομία.

Οι 5+1 λόγοι για το ελληνικό φάρμακο

Η επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ του ελληνικού φαρμάκου θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο σε όλα τα ΜΜΕ. Όπως εξήγησε ο κ. Μπουφίδης, στόχος είναι να επιλεγεί το ελληνικό φάρμακο με το επιχείρημα ότι είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και προσιτό. Αυτή η υπεροχή διασφαλίζεται από τα κριτήρια υπό τα οποία παράγονται, ελέγχονται, αποθηκεύονται, διανέμονται και διατίθενται τα φάρμακα ελληνικής παραγωγής στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Αυτό είναι το εθνικό κεφάλαιο που ανταποκρίνεται:

  • στην υψηλή στάθμη του ανθρώπινου δυναμικού, στην εμπειρία και στην κατάρτισή τους,
  • στις επενδύσεις που γίνονται ώστε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να αποτελεί τον πρεσβευτή του δευτερογενή τομέα της εθνικής οικονομίας παγκοσμίως, αλλά και
  • στην Έρευνα και Ανάπτυξη, από τη δραστηριότητα της οποίας φαίνεται πως η χώρα μας συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα του δείχνει ότι η τεχνολογική επανάσταση της εποχής γίνεται στην επιστήμη, στη χημεία και τη βιολογία.

Γι’ αυτό το ελληνικό φάρμακο είναι:

1. Αποτελεσματικό και Αξιόπιστο

Τα Ελληνικά Φάρμακα περιέχουν την αυθεντική δραστική ουσία που ενδείκνυται για τη θεραπεία των ασθενών και κυκλοφορούν στην Ελλάδα υπό τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Απαραίτητο στοιχείο για την αδειοδότηση των Ελληνικών Φαρμάκων είναι η υποβολή μελέτης βιοισοδυναμίας (bioequivalence study), η οποία διενεργείται για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνεργασία με κρατικά νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ο ΕΟΦ, όπως και οι αντίστοιχοι οργανισμοί φαρμάκων των χωρών της ΕΕ, αξιολογούν εξονυχιστικά τόσο τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας, όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία του πλήρους φακέλου του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι τα Ελληνικά Φάρμακα έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και εγγυημένη ποιότητα και ασφάλεια.

2. Ποιοτικό και Ασφαλές

Τα Ελληνικά Φάρμακα παράγονται με τα υψηλότερα διεθνή standards σε υπερσύχρονα εργοστάσια στην Ελλάδα, ακολουθώντας κατά γράμμα τα πρότυπα διασφάλισης της ποιότητας και τους κανόνες ορθής βιομηχανικής παραγωγής, ενώ ελέγχονται από κορυφαίο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Τα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής ελέγχονται συνεχώς, όχι μόνο από τον ΕΟΦ αλλά και από τον ευρωπαϊκό European Medicines Agency (ΕΜΑ) και τον αμερικανικό Food and Drug Administration (FDA). Οι παραπάνω οργανισμοί, αλλά και οι οργανισμοί φαρμάκου σε περισσότερες από 85 χώρες, επίσης ελέγχουν και πιστοποιούν τα Ελληνικά Φάρμακα.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των Ελληνικών Φαρμάκων είναι εγγυημένες από το συστηματικό έλεγχό τους σε πιστοποιημένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου με βάση τα αυστηρότερα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (QA) και τους κανόνες ορθής βιομηχανικής παραγωγής (GMP). Αλλά και μετά την αδειοδότηση των Ελληνικών Φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς και δειγματοληπτικούς έλεγχους, καθώς και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις, χωρίς ποτέ να αναφερθούν προβλήματα.

3. Δοκιμασμένο και Αναγνωρισμένο Διεθνώς

Τα Ελληνικά Φάρμακα παράγονται στη χώρα μας από μεγάλες αναγνωρισμένες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και έχουν εμπορικό όνομα (brand name), ώστε να ξέρει ο ασθενής τι αγοράζει και σε ποιον εμπιστεύεται την υγεία του. Τα Ελληνικά Φάρμακα κυκλοφορούν στην ελληνική και διεθνή αγορά με απόλυτη επιτυχία εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, το 35% των συνταγών που χορηγούνται στη χώρα μας αφορούν σε Ελληνικά Φάρμακα, τα οποία αποτελούν μια διαχρονικά αξιόπιστη λύση για τους Έλληνες ασθενείς. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια ασθενείς σε περισσότερες από 85 χώρες του κόσμου, όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι χώρες της ΕΕ, εμπιστεύονται καθημερινά τα Ελληνικά Φάρμακα.

4. Υψηλής Τεχνολογίας

Τα Ελληνικά Φάρμακα είναι αποτέλεσμα εντατικής έρευνας και καινοτομίας και εξελίσσονται συνεχώς από ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα Ελληνικά Φάρμακα παράγονται στις 21 σύγχρονες, εξειδικευμένες παραγωγικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία επενδύει συνεχώς σε συστήματα που διασφαλίζουν την ποιότητα των φαρμάκων, καθώς και σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Στα ερευνητικά τμήματα των Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών απασχολείται πλήθος εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι αναπτύσσουν σημαντική εγχώρια τεχνογνωσία. Επιπλέον, περισσότερα από 100 διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν κατοχυρωθεί από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες γεγονός που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και αναγνώριση της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών κατά τη διαδικασία παραγωγής.

5. Προσιτό

Το Ελληνικό Φάρμακο μειώνει το κόστος θεραπείας των ασθενών. Σε μια εποχή που η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος θεραπείας αυξάνεται, το Ελληνικό Φάρμακο κοστίζει λιγότερο στον Έλληνα ασθενή, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα της θεραπείας του. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να επιτύχει σημαντικές εξοικονομήσεις μέσω του Ελληνικού Φαρμάκου, το οποίο αποτελεί ισχυρό θεραπευτικό όπλο που παράλληλα συγκρατεί το κόστος θεραπείας σε χαμηλά, ελεγχόμενα επίπεδα.

+1. Στηρίζει την Ελλάδα, την Εθνική Οικονομία, την Ανάπτυξη

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας. Η συνολική επίδραση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά σήμερα τα 2,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δίνει απευθείας δουλειά σε περισσότερους από 10.000 Έλληνες, ενώ η συνολική της επίδρασή της στην απασχόληση ξεπερνάει τις 53.100 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 355 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: