Προφυλακίσθηκε o 51χρονος Τούρκος για την υπόθεση των όπλων στη Χίο

Στον εισαγγελέα Εφετών οδηγήθηκε ο 51χρονος Τούρκος υπήκοος, που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων, επί της οδού Τζαβέλλα, στα Εξάρχεια, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση των όπλων στη Χίο και προφυλακίσθηκε.
8'

Από την Αστυνομία διευκρινίσθηκε ότι ο 51χρονος είναι αυτός που διώκεται και με ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για τρομοκρατική δράση και κατείχε πλαστά βουλγαρικά δικαιολογητικά.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι με το ευρωπαϊκό ένταλμα εδιώκετο ο 48χρονος ομοεθνής του, που είχε συλληφθεί μαζί του στην οδό Τζαβέλλα και κυκλοφορούσε με το πλαστό γαλλικό διαβατήριο.

Μέλη της τουρκικής οργάνωσης DHKP-C οι συλληφθέντες
Μέλη του ένοπλου τμήματος της οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» (DHKP-C), που δρα στην Τουρκία, είναι οι Τούρκοι υπήκοοι που συνελήφθησαν μαζί με Έλληνες συνεργάτες τους, στο πλαίσιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά τον εντοπισμό από την Ελληνική Ακτοφυλακή, του φουσκωτού σκάφους με βαρύ οπλισμό, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσών, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης, το μεσημέρι, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Ο αξιωματικός επιβεβαίωσε ότι ο ένας από τους Τούρκους υπηκόους, ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ, που συνελήφθη στο σκάφος, είναι ο καταζητούμενος με ερυθρά αγγελία από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση. Είναι ο ίδιος που ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας ότι τον καταζητούν για την επίθεση με χειροβομβίδες τον περασμένο Μάρτιο στο τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης, ένας ακόμα Τούρκος υπήκοος, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα, καταζητείται εκτός των άλλων και με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών Αρχών και έχει καταδικαστεί στη Γερμανία σε 4 χρόνια φυλάκισης για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ κυκλοφορούσε με πλαστό γαλλικό διαβατήριο, το οποίο είχε κλαπεί τον περασμένο Απρίλιο από τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι συλληφθέντες έκαναν μεταφορά οπλισμού στην Τουρκία, όπου, από κάποια σχεδιαγράμματα και χάρτες που βρέθηκαν, φαίνεται πως είχαν σκοπό να αποβιβαστούν, αλλά εξετάζεται ποιος ήταν ο τελικός προορισμός των όπλων και εκρηκτικών, καθώς και η προέλευσή τους. Το βέβαιο είναι ότι δεν έχουν κλαπεί από κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες που έχουν συλληφθεί, δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τις ελληνικές διωκτικές Αρχές, αλλά οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν έχουν αμφιβολία ότι πρόκειται για άτομα που συνεργάζονται στενά με τους Τούρκους (από τους οποίους οι περισσότεροι είναι κουρδικής καταγωγής).

Για τον λόγο αυτόν παραπέμπονται και οι ίδιοι με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και μηχανισμών, πυρομαχικών, χειροβομβίδων, πιστολιών και πολεμικού υλικού, με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, τη χρησιμοποίησή τους για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε πράγματα και ανθρώπους και τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οι έξι συλληφθέντες στο φουσκωτό σκάφος και στην Χίο, οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα Εφετών Χίου.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα όπλα φορτώθηκαν στη Χίο, με προορισμό την Τουρκία, οι δε δύο Έλληνες που επέβαιναν στο φουσκωτό είχαν πραγματοποιήσει και άλλο δρομολόγιο πριν από λίγο διάστημα, μεταφέροντας, όμως, μόνον πρόσωπα. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είναι κατηγορηματικοί ότι η ομάδα δεν έχει καμία ανάμειξη με την εγχώρια τρομοκρατία, αλλά, όπως τόνισε ανώτατος αξιωματικός, «εμείς καταπολεμάμε την τρομοκρατία είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η οργάνωση DHKPC, θεωρείται τρομοκρατική, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά στις ΗΠΑ και την ΕΕ και τόνισε ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν άριστη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες που καταπολεμούν την διεθνή τρομοκρατία».

Πρόσθεσε ότι για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης υπάρχει επαφή με τις τουρκικές αρχές και υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν είναι ορμητήριο τρομοκρατών».

Σε ό,τι αφορά τις έως τώρα ενέργειες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προχθές συνελήφθησαν σε Χίο και Αθήνα, έξι άτομα, τρεις Έλληνες, 22, 50 και 51 ετών και τρεις υπήκοοι Τουρκίας, 33, 55 και 54 ετών. Επίσης, προσήχθησαν για να εξετασθούν 17 συνολικά αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, 11 από την Αθήνα, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και τρεις από την Χίο, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 έρευνες, σε οικίες και χώρους, παρουσία εκπροσώπων δικαστικής Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι την 30η Ιουλίου 2013, τα ξημερώματα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε και ήλεγξε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, φουσκωτό ταχύπλοο, μήκους περίπου 7 μέτρων, με τέσσερις επιβαίνοντες, δύο Έλληνες 22 και 51 ετών και δύο αλλοδαπούς, τον 55χρονο Χασάν Μπιμπέρ και έναν 33χρονο.

Όπως διαπιστώθηκε, μετέφεραν από την Ελλάδα στην Τουρκία, δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιους ωρολογιακούς μηχανισμούς με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη «DHKPC».

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προέκυψε ότι ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ, που επέβαινε στο σκάφος και διώκετο με ερυθρά αγγελία από την INTERPOL Τουρκίας, για τρομοκρατική δράση, είχε υποβάλει, με ψευδή στοιχεία ταυτότητας, αίτημα για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, αλλά είχε απορριφθεί.

Αντίστοιχα και ο 33χρονος Τούρκος υπήκοος, που επέβαινε στο σκάφος, είχε υποβάλει αίτημα για πολιτικό άσυλο, το οποίο απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτο, καθότι δεν εμφανίστηκε στην ημερομηνία συνέντευξης. Ο τελευταίος είχε εντοπιστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Αλεξανδρούπολη και του είχε δοθεί πρωτόκολο απέλασης, σύμφωνα μετο οποίο έπρεπε να έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα έως τις 13 Μαϊου, αλλά από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

Γιά την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν στη Χίο, προχθές, άλλα δύο άτομα, ένας 50χρονος Έλληνας και ένας 54χρονος υπήκοος Τουρκίας.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε οικίες και χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λουτράκι και τη Χίο, μεταξύ των οποίων και στα Γραφεία Επιτροπής Αλληλεγγύης Πολιτικών Προσφύγων, στην οδό Τζαβέλα στην Αθήνα.
Από τις έως σήμερα έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 40 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
- 50 κάρτες SIM,
- 25 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,
- πλήθος laptop και tablet υπολογιστών,
- 30 συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,
- 10 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι,
- 44 φυσίγγια κρότου λάμψης,
- 60 ψηφιακοί δίσκοι CD,
- πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων,
- μία εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, ενώ υπάρχουν και κάποιες συντεταγμένες,
- δύο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην τουρκική γλώσσα, και,
- ένα φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, κατά την είσοδο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον χώρο της οδού Τζαβέλα, άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός, είχαν αρχίσει να καταστρέφουν ψηφιακά αρχεία. Όλα τα κατασχεθέντα πειστήρια θα υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τους 11 προσαχθέντες στην Αθήνα και συγκεκριμένα από τον χώρο της οδού Τζαβέλα, συνελήφθησαν οι δύο ακόμα υπήκοοι Τουρκίας, ένας 51χρονος, ο οποίος είχε στην κατοχή του πλαστά έγγραφα και συγκεκριμένα βουλγαρικό διαβατήριο, ταυτότητα και άδεια οδήγησης, και ένας 48χρονος, που είχε στην κατοχή του το πλαστό γαλλικό διαβατήριο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, και οι δύο διώκονται με Εθνικά Εντάλματα Σύλληψης των Τουρκικών Αρχών, για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση DHKPC, ο δε 48χρονος διώκεται και με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των γερμανικών Αρχών.
Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής επίσης προέκυψε ότι το φουσκωτό σκάφος που μετέφερε τον οπλισμό ανήκει σε Τούρκο υπήκοο που μένει στην Ελλάδα και ο οποίος αναζητείται και ακόμη ότι το σκάφος είχε παραχωρηθεί στον 51χρονο Έλληνα με πλαστά στοιχεία.
Ο τελευταίος μαζί με τον 22χρονο, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και οδηγούσε το φουσκωτό, είχαν μεταβεί στις 26 Ιουλίου με πλοίο της γραμμής στη Μυτιλήνη, όπου συναντήθηκαν με τον 50χρονο Έλληνα και τον 54χρονο Τούρκο υπήκοο, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τον εντοπισμό του φουσκωτού και των όπλων και μαζί μετέβησαν στη Χίο, όπου συνάντησαν τους δύο άλλους Τούρκους, που θα συνόδευαν τον οπλισμό.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Χασάν Μπιμπέρ δεν ήταν γνωστό ότι βρισκόταν στην Ελλάδα, αλλά από τα στοιχεία που έδωσαν οι τουρκικές αρχές μετά τις συλληψεις, διαπιστώθηκε ότι είχε καταγραφεί στην Ελλάδα το 2012, με άλλα, όμως, στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση έκδοσης των αλλοδαπών στην Τουρκία, από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι αυτό θα εξεταστεί μετά την έκτιση της ποινής τους για τα αδικήματα, που έχουν διαπράξει στην Ελλάδα.

Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται.