Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά
Η πανηγυρική Θεία λειτουργία τελέστηκε, χοροστατούντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, ενώ ακολούθησε, παρουσία τιμητικού αγήματος, λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, την οποία μετέφεραν στα χέρια νεολαίοι ποντιακών σωματείων.
Ιδιαίτερη λαμπρότητα στον φετινό εορτασμό προσέθεσε η παρουσία των βαλσαμωμένων καρδιών του αρχηγού της ελληνικής επανάστασης του 1821 Αλέξανδρου Υψηλάντη και του αδελφού του Γεωργίου, που παραχωρήθηκαν από το «Αμαλίειο» ορφανοτροφείο, από τον ναό των Ταξιαρχών στην Αθήνα, για το διήμερο της παραμονής του εορτασμού και της σημερινής ημέρας. Χθες το απόγευμα έγινε επίσημη υποδοχή τους στη μονή και λιτανεία, ενώ και σήμερα έγινε περιφορά τους, κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, βουλευτές και στελέχη των κομμάτων (Κ. Γκιουλέκας, Γ. Μπατζαρά, Α. Βεζυρόπουλος, Λ. Τσαβδαρίδης, Αλ. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Κ. Γιοβανόπουλος, Κατ. Μάρκου,) ο εκπρόσωπος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Α. Σαουλίδης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης, ο πρώην υπουργός Γ. Σούρλας, η δήμαρχος Βεροίας Χ. Ουσουτζόγλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης, ο διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ζ. Βερίγος, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της εκκλησίας, καθώς και φορέων της περιοχής, ποντιακών σωματείων, κ.α.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θ. Καράογλου τόνισε ότι η μεγάλη θρησκευτική γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον απανταχού ελληνισμό και στέλνει μήνυμα πίστης και ελπίδας.
«Η Παναγία μάς ενώνει όλους. Η Παναγία Σουμελά, η Παναγία των Ποντίων, είναι η Παναγία όλων των Ελλήνων. Σε αυτήν προσευχόμαστε για την ανάσταση της Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε:
«Το προσκύνημα στον ιερό χώρο στις πλαγιές του Βερμίου, μας θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες που έχουμε δώσει ως έθνος για ελευθερία και ανεξαρτησία και μας υπενθυμίζει την περήφανη αλλά και αιματοβαμμένη ιστορική διαδρομή των Ποντίων. Για όλο τον ελληνισμό, η Παναγία Σουμελά αποτελεί την ακοίμητη καντήλα της μνήμης και της πίστης, η οποία φωτίζει και καθοδηγεί το δρόμο μας. Χρόνια πολλά, χρόνια ευλογημένα και μακάρι η Θεομητορική ελπίδα να ανθίσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων».
Στην προσφορά του Α. Υψηλάντη και της οικογένειας του αναφέρθηκε, εκ μέρους του Πανελληνίου Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του και πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης και τίμησε τη μνήμη τους. Τιμήθηκε επίσης και το «Αμαλίειο Ορφανοτροφείο Θηλέων», το οποίο ίδρυσαν πριν από 160 χρόνια από κοινού η βασίλισσα Αμαλία και η Μαρία Υψηλάντη- Μουρούζη, σύζυγος του Γεωργίου Υψηλάντη, στο οποίο μεταφέρθηκαν μετά τον θάνατό τους οι βαλσαμωμένες καρδιές των δύο ηρώων.
Για μια ακόμη χρονιά, μετά τη Θεία λειτουργία δόθηκε υποτροφία από το πανελλήνιο προσκύνημα "Παναγία Σουμελά" στη μαθήτρια Μαρία Ομπεζίδου, του γενικού λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στις 13 Απριλίου του 2003.
Στο τέλος των λατρευτικών εκδηλώσεων ακολουθεί, όπως κάθε χρόνο, παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικούς, λυράρηδες και χορευτικά συγκροτήματα νεολαίων ποντίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.