Πρόστιμο «φωτιά» για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο
«Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και, συγκεκριμένα, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις. Με δύο λόγια, τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης που περιέχει τον νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
«Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά "δέσμια αρμοδιότητα" του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται, πλέον και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση. Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο, η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Με το νέο σύστημα, επισήμανε ο κ. Βρούτσης, σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τόσο τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού».
Σε δηλώσεις για το ίδιο ζήτημα, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πλέον καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. «Αποτελεί μια πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος. Συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία στον πραγματικό άνεργο. Αποτελεί, τέλος, ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σ' αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση» είπε, χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε επίσης ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. «Η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα των ενεργειών των τριών συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, με την καθοδήγηση του υπουργείου Εργασίας, θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα, πιο πολύ όμως μεγάλα αποτελέσματα θα φέρει η ίδια η υπεύθυνη στάση των συνεπών εργοδοτών, που καλούνται να συμμορφώνονται άμεσα με αυτά τα οποία απαιτεί η ίδια η κοινωνία και η κατάσταση της χώρας» πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Υπ.Οικ.:Τελική παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30 Αυγούστου