Θολό το τοπίο για τους πλειστηριασμούς
Η έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί για το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προκάλεσε την έντονη ανησυχία των πολιτών, ωστόσο μετά τη συνάντηση υπήρξαν διαβεβαιώσεις για αυξημένη κοινωνική προστασία.
Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά πάντως ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ακολουθεί στο ίδιο κλίμα. Ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε πως «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «η Κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Όπως άφηναν να διαρρεύσει πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση θα ισχύσει μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις αρχές του 2014, στην οποία θα συμπεριληφθούν λιγότερα από 10.000 ακίνητα που ανήκουν σε πολίτες με αυξημένα εισοδήματα. Βασικό επιχείρημα μάλιστα του οικονομικού επιτελείου είναι το γεγονός πως «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».
Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα η κυβερνητική πρόταση, την οποία επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, θα στηρίζεται κατ' αρχήν στα οικονομικά κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη ενός ακινήτου σε καθεστώς πλειστηριασμού.
Τα κριτήρια είναι τρία και θα ισχύσουν είτε στο σύνολό τους είτε μεμονωμένα. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη θέσπιση της πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Κυβερνητικοί παράγοντες σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, δεν πρέπει να ανησυχούν για την πρώτη τους κατοικία.
Κλειδί για το πόσο «κοινωνικά» θα είναι τελικά τα κριτήρια θα εφαρμοστούν, θα είναι το ποσό κάτω από το οποίο δε θα τελούνται πλειστηριασμοί, με τα σημερινά δεδομένα να είναι στις 200.000 ευρώ αξία ακινήτου, την ίδια στιγμή που γίνονται προσπάθειες να απαγορευτεί η διάταξη για ανέργους ή άτομα με αναπηρία.
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού δεν ξεπερνούν τα 15.000 το χρόνο και, αν ισχύσει η σταδιακή απελευθέρωση εκείνων που συμπληρώνουν την πενταετία, δεν θα βγαίνουν «στο σφυρί» περισσότερα από 6.000-7.000 ακίνητα ετησίως.