Εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκαπήλων – Ανάμεσά τους και ένας υπαρχιφύλακας
Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Πιερίας και Λάρισας, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αρχαιοκαπήλων, που ενέχεται στην παράνομη ανίχνευση, ανασκαφή και ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων, με σκοπό την περαιτέρω εμπορία τους και τον πορισμό παράνομων εσόδων.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, προχθές το βράδυ (28-08-2013), σε περιοχές της Πιερίας και της Λάρισας, με την αυτόφωρη διαδικασία, ένας 38χρονος Υπαρχιφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής και δύο ιδιώτες ηλικίας 44 και 38 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της πλαστογραφίας, της νομοθεσίας αναφορικά με τα όπλα, την οπλοφορία και τη χρήση όπλων από αστυνομικούς και της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 57χρονος ημεδαπός, που εμπλέκεται στην υπόθεση ο οποίος και αναζητείται.
Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, τις βράδυνες ώρες της 28-8-2013 σε σημείο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, κατά τη διάρκεια ελέγχου της Ο.Π.Κ.Ε Πιερίας σε όχημα ιδιοκτησίας του αστυνομικού, στο οποίο επέβαιναν οι δυο συλληφθέντες ιδιώτες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
δύο (2) μαρμάρινα αγαλματίδια, γυναικείας και ανδρικής μορφής,
ένα (1) πιστόλι 9 mm και μία γεμιστήρα, που είναι το υπηρεσιακό όπλο του Υπαρχιφύλακα,
το υπηρεσιακό Δελτίο ταυτότητας του,
ένα (1) φυσίγγιο διαμετρήματος 0,38 mm,
ένα (1) φυσίγγιο διαμετρήματος 9 x 19 mm ,
τρεις (3) ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα,
δύο (2) κινητά τηλέφωνα και
διάφορα έγγραφα μεταξύ των οποίων και εκτυπώσεις από ηλεκτρονική εφαρμογή της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία είχε πρόσβαση ο αστυνομικός λόγω της ιδιότητας του.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των αναζητήσεων που διενεργηθήκαν στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο Υπαρχιφύλακας, σε προαύλιο χώρο εγκαταλειμμένου καταστήματος, στα παλιά διόδια Τεμπών της Λάρισας, ενώ στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε σταθμευμένο και ανασφάλιστο ένα Ι.Χ.Ε, τύπου τζιπ, που όπως προέκυψε κατείχε ένας από τους δυο συλληφθέντες ιδιώτες (44χρονος).
Όπως προέκυψε ο Υπαρχιφύλακας, που είχε διατεθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία (28-8-2013) σε εκτέλεση νυχτερινής υπηρεσίας, είχε δηλώσει ψευδώς ασθένεια.
Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε μικτό κλιμάκιο της Κεντρικής Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας, που πραγματοποίησε συντονισμένες παράλληλες αστυνομικές εξακριβώσεις και έρευνες στις περιοχές της Πιερίας, της Λάρισας και σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας και την εξειδικευμένη διερεύνηση της υπόθεσης ο Υπαρχιφύλακας με τον 38χρονο συλληφθέντα ιδιώτη, είχαν έρθει σε επαφή με τον άλλο συλληφθέντα ιδιώτη (44χρονο), μέσω του 57χρονου ημεδαπού, που αναζητείται.
Η επαφή αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο 44χρονος να μεσολαβήσει για την πώληση των αγαλματιδίων, σε γνωστό του πρόσωπο, με το οποίο πράγματι είχαν συναντηθεί (την ιδία ημέρα, πριν τη σύλληψη τους) στη περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία.
Στο πλαίσιο των ερευνών, στην κατοχή του Υπαρχιφύλακα και στην οικία του στην Αττική, βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, που κατείχε ως ιδιώτης και όπως προέκυψε είχε αναληθώς δηλώσει ότι απώλεσε.
Στη κατοχή του 44χρονου ιδιώτη και στην οικία του βρέθηκαν δύο (2) νομίσματα (χρυσά ή επιχρυσωμένα), τρεις (3) έγχρωμες εκτυπώσεις, που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα καθώς και το χρηματικό ποσό των 445 ευρώ ενώ στη κατοχή του 38χρονου ιδιώτη βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 870 ευρώ.
Τέλος σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 57χρονου ημεδαπού - που αναζητείται- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
δεκατρείς (13) έγχρωμες εκτυπώσεις που απεικονίζουν διάφορα αρχαία αντικείμενα και πίνακες,
δύο (2) βιβλία σχετικά με αρχαία αντικείμενα και αρχαιολογικούς τόπους, ένας (1) ανιχνευτής μετάλλων,
διάφορα σκαπτικά εργαλεία,
ένα (1) σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας και
ένας (1) αρχαιολογικός χάρτης Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.
Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα αγαλματίδια είναι Κυκλαδικής περιόδου και ανεκτίμητης αξίας ενώ και τα ανευρεθέντα νομίσματα εμπίπτουν στον Νόμο περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το βράδυ (29-8-2013) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.
Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα συναφή αδικήματα και να προσδιοριστεί η προέλευση και ο τρόπος κτήσης των αρχαιοτήτων.
Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.