Δέκα εδώλια για την υπόθεση των «αμαρτωλών» ομολόγων

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν για τα "αμαρτωλά" ομόλογα του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) , συνολικά δέκα κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρόεδροί τους Δημ. Καπράνος και Παν. Δεμέστιχας.
1'

Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του, έκρινε πως και οι 10 θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη κατά περίσταση για τα αδικήματα της απάτης από κοινού σε βάρος ΝΠΔΔ, απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και δωροδοκία.

Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι είναι ο εκ των ιδιοκτητών της κυπριακής ΤΡΩΥΛΟΣ Δημ. Παστελάκος, ο πρώην πρόεδρός του «Μεταξάς» και στενός φίλος του Δ. Καπράνου Νικ. Δεσποτόπουλος (σσ. ο μόνος από τους κατηγορούμενος που παραμένει προφυλακισμένος), ο ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής North Asset Management Γ. Παπαμαρκάκης, το στέλεχος της Proton Bank Κων. Κυριακόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ Γερ. Κονιδάρης, η Ζωή Συράκη, η Ζωή Μπασπανέλου και ο Ευαγγ. Γανουτζής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο των δημοσιογράφων, τον Ιούλιο του 2006, "επένδυσε" σε δομημένο ομόλογο ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα κατά την κατηγορία να υποστεί ζημία. Αντίστοιχα, το ΤΕΑΥΦΕ διέθεσε συνολικά 185 εκ. ευρώ σε δύο δομημένα ομόλογα, επενδύοντας 55 εκ. ευρώ στο δομημένο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, που αγόρασε από την ACROPOLIS, και 130 εκ. ευρώ στο δομημένο της ALPHA BANK, που αγόρασε από την TROILOS.