Συνταγματικό το «χαράτσι» αλλά αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος
Ο εισηγητής της υπόθεσης, αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς, κατά την ακροαματική διαδικασία, θα κινηθεί στο πνεύμα της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δηλαδή, θα προτείνει στο Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι το πρώτο χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι συνταγματικό, αλλά αντισυνταγματική είναι η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί.
Ειδικότερα, θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να αναστείλει η υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την τελευταία αυτή απόφαση κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο κ. Σακκάς θα προτείνει την αναίρεση της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Με την εισήγησή του ο αρεοπαγίτης θα δεχθεί τις απόψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως αυτές διατυπώθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ και της αντισυνταγματικότητας της διακοπής του ρεύματος.
Αναλυτικότερα, ο αρεοπαγίτης θα δεχθεί ότι το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Τέλος, θα σημειώσει ότι η επιβολή του «χαρατσιού» δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας.