Επαφές στη Βουλή είχαν 12 πεζοπόροι σχολικοί φύλακες από Θεσσαλονίκη

Συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων είχαν το μεσημέρι στη Βουλή οι 12 πεζοπόροι σχολικοί φύλακες, που ξεκίνησαν πριν από 23 ημέρες από τη Θεσσαλονίκη και διήνυσαν 560 χλμ με τελικό προορισμό το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
3'

Οι 12 πεζοπόροι συνάντησαν εκπροσώπους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ, ενώ κατέθεσαν το ψήφισμά τους στο γραφείο της ΝΔ. Μετά τις συναντήσεις, που διήρκησαν περίπου δυο ώρες, ο κ. Μανώλης Σταθόπουλος, εκ μέρους των 12 πεζοπόρων, ενημέρωσε τους υπόλοιπους σχολικούς φύλακες που περίμεναν έξω από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο:

-ο ΣΥΡΙΖΑ (παρόντος του κ. Τσίπρα) είπε ότι αύριο πρόκειται να καταθέσει τροπολογία για κατάργηση της διαθεσιμότητας και οι βουλευτές του δήλωσαν στους σχολικούς φύλακες ότι, όταν γίνει κυβέρνηση της Αριστεράς, θα επιστρέψουν στην εργασία τους,

-στο ΠΑΣΟΚ (Χρ. Πρωτόπαπας) τους ενημέρωσαν ότι πρόκειται να καταθέσουν τροπολογία προκειμένου κάποιοι σχολικοί φύλακες να πάρουν τα ένσημα,

-στη ΔΗΜΑΡ τους είπαν ότι δεν ψήφισαν την κατάργηση του κλάδου και τους διαβεβαίωσαν ότι διαφωνούν με τη ρύθμιση,

-ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος «έδειξε» όπως σημειώθηκε από τον κ. Σταθόπουλο «για άλλη μια φορά την έμπρακτη στήριξή του». Διαβεβαίωσε τους σχολικούς φύλακες ότι είναι στο πλευρό τους ως πολιτικός και ως νομικός και πως θα κάνει ό,τι μπορεί.

-τη στήριξή του προς τους σχολικούς φύλακες εξέφρασε και ο κ. Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

Επίσης, σε διάδρομο της Βουλής οι σχολικοί φύλακες συνάντησαν τον τέως υπουργό και καθηγητή της Νομικής Σχολής κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος -όπως ανέφεραν- τους είπε ότι η ρύθμιση για τους σχολικούς φύλακες είναι αντισυνταγματική και πως θα κάνει ό,τι μπορεί.

Στο ψήφισμα που παρέδωσαν στα κόμματα οι σχολικοί φύλακες ζητούν την κατάργηση του νόμου για τη διαθεσιμότητα, την οποία χαρακτηρίζουν «ανθρωποκτόνο» και την επιστροφή όλων των φυλάκων στα σχολεία.

Σημειώνουν ότι «με τη διαθεσιμότητα-απόλυση 2.200 σχολικών φυλάκων από τις 23/07/2013 καταργήθηκε ένας θεσμός κοινωνικός, επιτυχημένος». Εξηγούν ότι «ο σχολικός φύλακας λειτουργεί αποτρεπτικά στην ολοένα αυξανόμενη ενδοσχολική βία, στην όλο και περισσότερο αυξημένη διακίνηση ναρκωτικών, στην παιδεραστία και βέβαια στις υλικές ζημιές και δολιοφθορές».

Καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι καταργεί το θεσμό και «πριν στεγνώσει το μελάνι προκηρύσσουν 3.800 θέσεις μέσω ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ για τη δουλειά αυτή. Δεν βάζετε απλά 2.200 άτομα στην ήδη μεγάλη λίστα της ανεργίας, αλλά αφαιρείτε το τελευταίο μεροκάματο από την οικογένειά μας που μέχρι τώρα συντηρούσε ένα και δυο ανέργους και πλήρωνε φόρους και χαράτσια».

Οι 12 της Θεσσαλονίκης σημειώνουν ότι αποφάσισαν «αυτή την ακραία μορφή κινητοποίησης, καθ' όλα ειρηνική, μη έχοντας κανένα άλλο μοχλό πίεσης παρά μόνο το σώμα μας και την ψυχή μας και πάνω απ' όλα έχοντας για όπλο το δίκαιο του αγώνα μας».

Οι σχολικοί φύλακες πρωτο-προσελήφθησαν με το πρόγραμμα Ανάπτυξης Εργασιακής Εμπειρίας της ΕΕ, τον Ιανουάριο 2001, μέσω ΑΣΕΠ. Όμως, επειδή οι προσλήψεις έγιναν με μοριοδότηση και όχι με γραπτό διαγωνισμό, πρόσφατα υπάχθηκαν σε αυτούς που προσελήφθησαν με το λεγόμενο «μαλακό» ΑΣΕΠ. Τα μόρια που είχαν ληφθεί υπόψη ήταν η οικογενειακή κατάσταση, η εντοπιότητα, κάρτα ανεργίας και απολυτήριο Λυκείου. Η απασχόληση ήταν αρχικά 11μηνη και αμέσως μετατράπηκε σε 23μηνη, ανασφάλιστη και με μισθό 200.000 δρχ. που μετά το 2002 έγιναν 590 ευρώ.

Το 2006 με το νόμο Παυλόπουλου και με δεδομένη τη μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ, οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου και άρχισαν να πληρώνονται βάρδιες, δώρα, άδειες κλπ. Αυτό μέχρι το 2008, οπότε καταργήθηκαν οι επιπλέον πληρωμές λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.