Δύο Ελληνίδες της Βιέννης, «μετανάστριες της νέας γενιάς»

Στο παράδειγμα δύο Ελληνίδων, που έχουν εγκατασταθεί πρόσφατα στη Βιέννη, για να ζήσουν και να εργαστούν, ξεφεύγοντας από την κρίση στη χώρα τους, η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ", περιγράφει σε σημερινό εκτενές της άρθρο με τίτλο "Πέρα από το σουβλάκι", την κατάσταση, όπως γράφει, της γενιάς εκείνων των Ελλήνων, που τα Μέσα Ενημέρωσης τους έδωσαν τα τελευταία χρόνια το όνομα των "νέων γκασταρμπάιτερ".
2'

Δηλαδή, των μεταναστών της νέας γενιάς, οι οποίοι είναι νέοι, αστοί, μορφωμένοι και τόσο χτυπημένοι από την κρίση στις χώρες προέλευσής τους, που είναι πρόθυμοι να αφήσουν την πατρίδα τους για να βρουν την τύχη τους στα ξένα, προσθέτει.

Και όπως δηλώνει στην εφημερίδα η μία από τις δύο αυτές Ελληνίδες, η 28χρονη Αθηνά Ζώη, ιδιοκτήτρια πλέον μικρής καφετέριας στη Βιέννη, όπου συχνάζει κυρίως αυστριακό κοινό και 20% Έλληνες, "Έλληνες, που πριν δεν θα έρχονταν, ήλθαν τώρα, γιατί αναγκάζονται" και η ίδια αν δεν υπήρχε η κρίση θα είχε παραμείνει στην Ελλάδα για να τελειώσει τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Στο άρθρο παρατίθενται στη συνέχεια διάφορα στοιχεία για τη ζωή και τις σπουδές της, όπως επίσης την πρώτη της παραμονή στη Βιέννη, στο πλαίσιο του προγράμματος "Εράσμους", αλλά και για σπουδές αρχιτεκτονικής, καθώς και την απόφασή της να λειτουργήσει τη μικρή επιχείρησή της και τις έως τώρα εμπειρίες της με αυτή.

Το ελληνικό κοινό της, νεαρής ηλικίας Έλληνες, έχουν ως αντικείμενο των συζητήσεών τους την οργή για την παρουσία της ακροδεξιάς στην ελληνική Βουλή, τον ολοένα και μικρότερο κύκλο φίλων που διατηρούν στην Ελλάδα, όπως και τις προσπάθειες να εξηγήσουν στους Αυστριακούς συνομιλητές τους την αθλιότητα που κρύβεται πίσω από τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα τους.

Η δεύτερη Ελληνίδα, η 46χρονη Αργυρώ Παυλίδου, στην οποία αναφέρεται η "Βίνερ Τσάιτουνγκ" - παραθέτοντας αρκετά βιογραφικά στοιχεία της μέχρι την τώρα νέα εγκατάστασή της στην αυστριακή πρωτεύουσα και στις εμπειρίες της από παλιότερη παραμονή της στην Αυστρία, αλλά και στον ενδιάμεσο χρόνο στην Ελλάδα - διατηρεί εδώ και δύο χρόνια σε κεντρική συνοικία της Βιέννης ένα "μπιστρό", ανήκοντας και αυτή στη γενιά των Ελλήνων του εξωτερικού που θέλουν να κάνουν μια καινούρια αρχή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κ. Παυλίδου, η Ελληνική Κοινότητα στη Βιέννη έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και τα μέλη της προέρχονται πλέον λιγότερο από την επαρχία και περισσότερο από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.