Ασφαλιστικό: Ένα ταμείο για όλους!
Η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει με βάση πόρισμα Επιτροπής και σε συνάρτηση με την επικείμενη εφαρμογή, από την 1/1/2015, του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική + αναλογική) και τον περαιτέρω περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία.
Ο υπουργός παρουσίασε και το σχέδιο εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ, μέσω διασταυρώσεων και ελέγχων που έχει υποβληθεί στην τρόικα και αναμένεται να συζητηθεί την Κυριακή με τους επικεφαλής των δανειστών.
Ο υπουργός τόνισε ότι για το 2014 «η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση θα αντιμετωπιστεί με αυτή τη δέσμη των διαρθρωτικών και οργανωτικών αλλαγών χωρίς να θιγούν οι παροχές, δηλαδή οι συντάξεις».
Ωστόσο υπογράμμισε ότι η κρατική χρηματοδότηση από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, το 2014 θα είναι 10,5 δισ., ευρώ, το 2015 και το 2016 στα 9,7 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μειωθεί αντίστοιχα στο 42,1% το 2015 και 40,8% το 2016.
Από το ίδιο βήμα του συνεδρίου, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος επαναδιατύπωσε την πρόταση για τη λειτουργία ενός μόνο εθνικού φορέα ασφάλισης για όλους (με διακριτούς κλάδους για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) και τη δημιουργία τουλάχιστον ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, όπου θα ασφαλίζονται οι αμειβόμενοι με τα κατώτατα όρια μισθών και μέσω του οποίου θα στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ο Ρ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι σε βάθος 4 - 5 ετών θα μπορούσα να απορροφηθούν και τα επικουρικά ταμεία, αν και σημείωσε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους.
Τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο Ρ. Σπυρόπουλος υπογράμμισαν ότι οι ιδιωτικές συντάξεις θα μπορούσαν, σε εθελοντική βάση, να λειτουργήσουν στο μέλλον συμπληρωματικά.