Αναβρασμός στην Παιδεία - Εισαγγελική έρευνα για τις απεργίες
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η νέα έρευνα διατάχθηκε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με συνέχιση της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι με την υπ' αριθμ. 3006/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εξαγγελθείσα απεργία για το χρονικό διάστημα από 18-11-2013 έως 23-11-2013 έχει κριθεί παράνομη.
Με εντολή της κας Φάκου, προϊσταμένης Εισαγγελίας, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη.
Ερευνώμενο αδίκημα, βάση της εισαγγελικής εντολής, είναι η παραβίαση δικαστικής απόφασης, το οποίο δεν αποκλείεται να κινήσει ακόμη και την αυτόφωρη διαδικασία.
Αρβανιτόπουλος: 313 άτομα με το ίδιο επώνυμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Για 313 περιπτώσεις ατόμων με το ίδιο επώνυμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γιατί υπάρχει τόση ένταση από μια χούφτα ανθρώπων στο ΕΚΠΑ; Πάμε να κρύψουμε τα άπλυτα κάτω από το χαλί; Μόνο στο Καποδιστριακό, αν δείτε τους υπαλλήλους, υπάρχουν 313 περιπτώσεις με το ίδιο ακριβώς επίθετο, συνεπωνυμίες».
«Τα ανίψια των υπουργών που δεν έχουν το ίδιο επώνυμο υπάγονται στην οικογενειοκρατία;», διερωτάται με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ στα υπονοούμενα του υπουργού παιδείας.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος διοικητικού προσωπικού εξανίσταται με τις «καθημερινές ψευδείς» δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με τον διπλασιασμό του διοικητικού προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την τελευταία δεκαετία.
Παραιτήθηκε η Σύγκλητος του ΑΠΘ
Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος, επικαλούμενα την αδυναμία του Ιδρύματος να λειτουργήσει εξαιτίας της διαθεσιμότητας, στην οποία τέθηκε τμήμα των διοικητικών υπαλλήλων του.
«Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων, είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Σύγκλητος του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου, «με την αποχώρηση του μεγαλύτερου, αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα γονατίσει το σύνολο της λειτουργίας του».
Αίτημα των μελών της Συγκλήτου είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την διαθεσιμότητα στο Ίδρυμα.
Διαβάστε επίσης:
Αρβανιτόπουλος: 313 άτομα με το ίδιο επώνυμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παράνομη κρίθηκε η απεργία των διοικητικών στα ΑΕΙ
Αρβανιτόπουλος: Στις πρυτανικές αρχές η ευθύνη