Η Σπάρτη γιορτάζει τον Πολιούχο της Όσιο Νίκωνα

Ανήμερα της μνήμης του, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, αναμένεται να κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε».
3'

Σε κλίμα κατάνυξης και με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Οσίου Νίκωνα, ο Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.

Την Τρίτη, στις 7.00 το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις 11.00 θα ξεκινήσει, με την πρέπουσα λαμπρότητα και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης, η περιφορά της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος στους κεντρικούς δρόμους της Λακωνικής πρωτεύουσας, την οποία θα συνοδεύουν οι Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, άγημα του Στρατού, μαθητές και μαθήτριες της πόλης και πλήθος πιστών.

Ο Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε»

Ο Όσιος Νίκων γεννήθηκε σε ένα χωριό του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα στις αρχές του 10ου μ.Χ. αιώνος. Ο πατέρας του ήταν πολύ πλούσιος γαιοκτήμονας και θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο γιο του όλα τα μέσα για μια άνετη ζωή. Ωστόσο, ο μικρός Νικήτας – έτσι ήταν το όνομα του Αγίου πριν γίνει μοναχός – επιθυμούσε την κατάκτηση της αιωνιότητας και της σωτηρίας, ψάχνοντας για την κατάλληλη ευκαιρία.

Μια ημέρα, λοιπόν, ο πατέρας του τον έστειλε να επισκεφθεί την αγροτική περιουσία του. Η αθλιότητα την οποία παρατήρησε στους φτωχούς εργάτες, γέννησε μέσα στην ψυχή του ένα αίσθημα συμπαθείας μεν προς τους φτωχούς καλλιεργητές, και αποστροφής από την άλλη προς τη ζωή, του κόσμου και της ύλης. Έτσι, εγκατέλειψε τα πλούτη, την οικογένειά του, την πατρίδα του και ακολούθησε δύσβατους δρόμους, μέχρι που έφτασε στο μοναστήρι της Χρυσής Πέτρας. Εκεί έλαβε το αγγελικό σχήμα του μοναχού και από Νικήτας ονομάστηκε Νίκωνας.

Η παραμονή του όμως δεν διάρκεσε πάνω από 12 χρόνια. Οι αναζητήσεις του πατέρα του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το μοναστήρι και να διαμείνει για τρία ολόκληρα χρόνια σε τόπους έρημους και άγνωστους.

Στη συνέχεια ο Όσιος Νίκων ανέλαβε ιεραποστολική δράση, έγινε κήρυκας του ευαγγελίου, με κύριο στοιχείο του κηρύγματός του τη μετάνοια. Γι' αυτό ακριβώς έλαβε και την προσωνυμία Νίκων «ο Μετανοείτε».

Ο Νίκων, αφού πέρασε από πολλές χώρες της Ανατολής, έφθασε στην Κρήτη, όπου παρέμεινε επτά χρόνια. Από την Κρήτη, ο Όσιος πήγε στην Επίδαυρο και κατόπιν στην Αθήνα. Μετά πήγε στην Εύβοια, όπου έκανε πολλά θαύματα. Κατόπιν μετέβη στη Θήβα και από εκεί στην Πελοπόννησο. Πέρασε από την Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο, πήγε στη Σπάρτη όπου έχτισε δύο ναούς και κατόπιν μετέβη στη Μάνη, Καλαμάτα, Κορώνη, Μεθώνη και Μεσσήνη. Μετά κατευθύνθηκε προς την Αρκαδία, όπου κήρυξε για αρκετό καιρό και τελικά εγκαταστάθηκε στην πόλη των Λακώνων, στη Σπάρτη.

Στη Σπάρτη ο Όσιος ανέπτυξε αξιόλογη δράση, ενώ επίσης έκανε και θαύματα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ίαση ασθενών που πήγαιναν σ' αυτόν ή που πήγαινε ο ίδιος σ' αυτούς, ενώ τα θαύματα συνεχίζονται και μετά τον θάνατό του, που τοποθετείται το 998 μ.Χ..

Ο Όσιος Νίκων «ο Μετανοείτε» είναι ο πολιούχος και προστάτης της Σπάρτης και η μνήμη του τιμάται με ιδιαίτερες τιμές από την τοπική Εκκλησία, στις 26 Νοεμβρίου.