Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τα ελληνικά πανεπιστήμια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξε επιτέλους θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών στα ραντεβού της Τετάρτης, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για άρση του αδιεξόδου και άνοιγμα των Πανεπιστημίων.
Η μικτή επιτροπή πανεπιστημιακών και διοικητικών του ΕΚΠΑ που συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας έλαβε τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος.
«Ζήτησα από τον υπουργό να μην χάσει κανένας τη δουλειά του κι έλαβα τη σχετική δέσμευση» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης και επανέλαβε ότι βούληση της Συγκλήτου είναι να λειτουργήσει άμεσα το Ίδρυμα.
Το καλό κλίμα επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων ΕΚΠΑ Νάνσυ Μιχοπούλου, ενώ ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης είπεότι εξειδικεύτηκε η πρόταση των πέντε σημείων που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στον πρύτανη.
Σε ό,τι αφορά το ΕΜΠ, ο πρύτανης του Ιδρύματος Σίμος Σιμόπουλος δήλωσε ότι «υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί λύση» και πρόσθεσε ότι έλαβε δεσμεύσεις ότι οι λύση αυτή θα βρεθεί.
Σε ερώτηση εάν ο κ.Αρβανιτόπουλος ανέλαβε τη δέσμευση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα χάσει τη δουλειά του όπως δεσμεύθηκε κατά τη συνάντησή του με τους υπαλλήλους του πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Σιμόπουλος απάντησε ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι αυτονόητη.
Η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΕΜΠ, Ράνια Ζάχου, αρκέστηκε πάντως να δηλώσει τα εξής: «Ήρθαμε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας στον υπουργό. Θα θέσουμε τις προτάσεις που μας έκανε υπόψιν της γενικής μας συνέλευσης».
ΑΠΘ: Δεν επιλύονται τα προβλήματα
Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διατύπωσε ομόφωνα την εκτίμηση ότι, ειδικά για το Ίδρυμα, οι έγγραφες προτάσεις του υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα.
Ως εκ τούτου, η Σύγκλητος κρίνει αναγκαία την πραγματοποίηση νέας συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας.
Ο πρύτανης Ι. Μυλόπουλος τους ενημέρωσε για τις προτάσεις του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει δυνατότητα «η όποια υποστελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει» με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των ιδρυμάτων και την «κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού» τους να αντιμετωπιστεί μέσω της δια-ιδρυματικής κινητικότητας υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στους διοικητικούς υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα και έχουν τα προσόντα να τοποθετηθούν σε θέσεις εργαστηριακού προσωπικού (ν.4009). Παράλληλα, θα εξεταστούν οι ενστάσεις για αποκατάσταση ανακριβειών κατά την απογραφή τους.
Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το εάν το ΑΠΘ μπορεί να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε τομείς (γραμματείες, ορκωμοσίες, κ.α.). Υπάλληλος του τεχνικού κλιμακίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο άμεσης διακοπής της θέρμανσης των κτιρίων καθώς «από τους δεκαοκτώ μονίμους υπαλλήλους του κλιμακίου εξαιρείται της διαθεσιμότητας μόνο ένας».
Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές αποχώρησαν και τα μέλη της Συγκλήτου συνεδριάζουν για να εκδώσουν σχετικό ψήφισμα.
Διαβάστε επίσης:
Αρβανιτόπουλος: Στη βάση της πρότασης των 5 σημείων ο διάλογος!
Με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ απεργούν σήμερα οι υπάλληλοι στα ΑΕΙ