Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της

Θρήνος για το 13χρονο κορίτσι που πέθανε από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η μοναδική τραγική ιστορία στην χώρα μας.
6'

Ένα ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στις αρχές του χρόνου όταν δύο φοιτητές στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, έχασαν τις ζωές τους από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, στην Φιλιππούπολη Λάρισας.

Η Ελλάδα της Ευρώπης, του εκσυγχρονισμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης είναι στην πραγματικότητα, η Ελλάδα της πείνας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Η οικονομική κρίση, τα βάναυσα μέτρα και η σκληρή συμπεριφορά της Ευρώπης, έχει φέρει τους Έλληνες σε απόγνωση. Άνθρωποι που μια ζωή αγωνίζονταν να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους, σε μία νύχτα έχασαν τα πάντα και παρακαλούν να τους χαρίσουν σόμπες για να επιβιώσουν από τον χιονιά.

Γνωρίστε τους Έλληνες που ζουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση τις κρύες νύχτες του χειμώνα και δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για ακόμα μια ημέρα επιβίωσης...

Το μαγκάλι αντί να την ζεστάνει την σκότωσε

Το 13χρονο κοριτσάκι που πέθανε δηλητηριασμένο από το μαγκάλι αποτελεί μέρος της σύγχρονης εικόνας μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας που πότε πνίγεται με την πρώτη πλημμύρα και πότε δηλητηριάζεται από τις αναθυμιάσεις σε ένα φτωχικό, που ήδη το πνίγουν τα χρέη και οι υποσχέσεις. Το 13χρονο αγγελούδι από τη Σερβία ζούσε με τη μητέρα της στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης. Εδώ και καιρό η ΔΕΗ τους είχε κόψει το ρεύμα. Έβαλαν το μαγκάλι να ζεσταθούν. Και ύστερα ο θάνατος χτύπησε την οικογένεια.

Δυστυχώς, αυτό είναι το success story της κυβέρνησης! Αυτόν τον Δεκέμβρη και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που ζητούν να τους χαρίσουν μία σόμπα, μία οποιαδήποτε σόμπα για να ζεσταθούν, για να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Χιλιάδες άνθρωποι αυτής της χώρας ζητούν τρόφιμα και ρούχα για να μπορέσουν να ζήσουν.

Αγγελίες για... σόμπες

Στην έσχατη εξαθλίωση οδηγούνται καθημερινά οι πολίτες αυτής της χώρας. Μέρα με τη μέρα οι συνθήκες επιβίωσης γίνονται ακόμη πιο εφιαλτικές για πολλούς... Συνάνθρωποί μας φτάνουν στο σημείο να βάζουν αγγελία και να ζητούν τρόπους να ζεσταθούν τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.

«Ζητώ να μου χαρίσουν σόμπα ξύλου διότι δεν υπάρχει θέρμανση στο σπίτι ούτε η οικονομική δυνατότητα να την αγοράσω», γράφει απελπισμένη μία κάτοικος Αμπελοκήπων.

Μία οικογένεια με ένα μικρό παιδί στα Τρίκαλα, με αγγελία της σε τοπική εφημερίδα ζητούσε μία σόμπα για να ζεσταθεί: «Οικογένεια με μικρό παιδί, έχει ανάγκη μιας ξυλόσομπας και ζητά την βοήθεια συμπολιτών για να την αποκτήσει».

«Είμαι 46 χρόνων, άτομο με ειδικές ανάγκες με 80% αναπηρία. Είμαι συνταξιούχος λόγο της αναπηρίας μου. Η σύνταξη μου είναι 700 ευρώ. Μένω εδώ και δέκα χρόνια μόνος σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη περίπου 75 τετραγωνικά. Φυσικά είναι παλιά πολυκατοικία και από τα παράθυρα μπαίνει κρύο το χειμώνα. Θα παρακαλούσα εάν κάποιος θα μπορούσε να μου χαρίσει μία σόμπα κηροζίνης».

Ο Δημήτρης, κάτοικος Σαλαμίνας: «Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια, με 5 παιδιά και ζητάμε οποιαδήποτε τρόφιμα και κάποια μεταχειρισμένα κρεβάτια να μας τα χαρίσουν».

Ένας άνεργος ζητά να του χαρίσουν κάπου να μένει. «Ζητώ όποιος έχει τροχόσπιτο ή τροχοβίλα μεταχειρισμένη και δεν το χρειάζεται ή δεν μπορεί να το πουλήσει να μου το χαρίσει. Είμαι άνεργος σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είναι μεγάλη ανάγκη. Για θερμό ευχαριστώ-ανθρωπιά, θα δοθεί στον προσφέροντα ως εκτίμηση κάτι μοναδικό, συλλεκτικό, που δεν υπάρχει δεύτερο πουθενά, πολύτιμο κομμάτι από χρυσό 18 καρατίων...».

Ένας άλλος άνεργος, πατέρας ενός παιδιού ζητά να αγοράσει αντί ελάχιστου ποσού ένα τροχόσπιτο για να μένει μαζί με την οικογένεια του. Κι ένας ακόμη άστεγος 60 ετών, με σοβαρά προβλήματα υγείας ζητά τροχόσπιτο για να ζήσει μαζί με τα πέντε σκυλιά του.

Πριν από μερικούς μήνες μία γυναίκα από την Κεφαλονιά, σε τοπική εφημερίδα απηύθυνε έκκληση: «Είμαι άνεργη και επειδή δε μπορούσα να πληρώσω τον λογαριασμό της ΔΕΗ μου έκοψαν το ρεύμα». Ο λογαριασμός της ήταν 1.300 ευρώ και πήγε στον προϊστάμενο της ΔΕΗ να κάνει διακανονισμό. «Τι διακανονισμού να σου κάνω κοπελιά εδώ; Πρέπει να φέρεις ένα χιλιάρικο! Αν είναι δυνατόν! Αν το είχα δε θα μου το κόβανε. Τι διακανονισμός είναι αυτός; Δεν είμαι μόνον εγώ με κομμένο ρεύμα, είναι πολλές οικογένειες. Δεν ζητάμε να μας το χαρίσουν, ζητάμε μια κατανόηση και έναν διακανονισμό πιο ελαστικό. Αλλά δυστυχώς...»

Τον περασμένο Νοέμβρη η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε μία 52χρονη γυναίκα που ζει μόνη της στα Καρδάμυλα της Χίου και η οποία πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η γυναίκα παίρνει σύνταξη 300 ευρώ και από αυτά καλύπτει τα φάρμακά της και το φαγητό της. Η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα για ανεξόφλητο λογαριασμό 200 ευρώ!

Έκοψαν σε πολύτεκνους το ρεύμα για 255 ευρώ

Τον περασμένο Αύγουστο έκοψαν το ρεύμα σε μία πολύτεκνη οικογένεια έξι παιδιών στο Κρανίδι διότι χρωστούσε το... εξωφρενικό ποσό των 255 ευρώ!

Πρόσφατα 28 οικογένειες από το χωριό Αγριάνη στο Δήμο Σουφλίου, έμειναν χωρίς ρεύμα. Ο κατάλογος είναι μακρύς... Σε ποιους, όμως, κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ; Αρκεί να ανατρέξει κάποιος στα κιτάπια της επιχείρησης, θα συναντήσει άνεργους, πολύτεκνους, κοινωνικά αδύναμους, σε αρρώστους κτλ. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ήταν περί τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς θα προστατευθούμε από τα μαγκάλια

Μια πηγή θερμότητας που δεν έχει καλή καύση, όπως είναι και το μαγκάλι, είναι άκρως επικίνδυνη για το σπίτι. Από τις καύσεις του μαγκαλιού παράγεται μεγάλη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, που είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο και άκρως επικίνδυνο καθώς δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε μυρωδιά. Οπότε αν κάποιος ανάψει ένα μαγκάλι μέσα σε κλειστό χώρο, όπως το δωμάτιο ενός σπιτιού, θα αυξηθούν οι συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα και το άτομο θα είναι εκτεθειμένο. Ακόμα πιο επικίνδυνη η χρήση μαγκαλιού είναι κατά τη διάρκεια κυρίως του ύπνου ή αν κάποιος είναι μεθυσμένος και έχει μειωμένα αντανακλαστικά.

Απαραίτητες προϋποθέσεις

• Έχουμε πάντα ένα ανοιχτό παράθυρο για να ανανεώνεται ο αέρας και να μην συσσωρεύεται το μονοξείδιο του άνθρακα
• Δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ αναμμένο το μαγκάλι κατά την διάρκεια της νύχτας όταν κοιμόμαστε.

Τα συμπτώματα του μονοξειδίου του άνθρακα

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πονοκέφαλος και ζαλάδα. Μπορεί επίσης κάποιος να έχει εμετούς ή να έχει μια ελαφρά σύγχυση και όσο αυξάνονται οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου στο αίμα μπορεί το άτομο να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Ένας στους τέσσερις αντιμέτωπος με τη φτώχεια

Οι εκβιασμοί των δανειστών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια

Tagesspiegel: «Ο εξαντλημένος λαός»

Κόβουν το ρεύμα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν