Δώρο Χριστουγέννων: Πότε και σε ποιους θα δοθεί

Πώς να το υπολογίσετε – Αναλυτικά παραδείγματα

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε και σε ποιους θα δοθεί
2'

Δώρο Χριστουγέννων για το 2013 παίρνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί του Δημοσίου και συνταξιούχοι όλων των ταμείων δεν λαμβάνουν πλέον δώρο Χριστουγέννων.

Εξαίρεση αποτελούν οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα λάβουν το δώρο μεταξύ 16 και 23 Δεκεμβρίου.

Το δώρο καταβάλλεται μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 21ης Δεκεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό και τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Σε γενικές γραμμές, το ποσό ισούται με έναν ολόκληρο μισθό, εφόσον ο εργαζόμενος έχει προσληφθεί πριν από την 1η Μάιου του έτους. Αν η πρόσληψη έγινε οποιαδήποτε στιγμή μετά από αυτήν την ημερομηνία, το δώρο καταβάλλεται με ημερολογιακή αναλογία.

Παράδειγμα:

Εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, έχει εργαστεί από την 1η Μαΐου μόνο 60 ημέρες.

Για κάθε 9,5 μέρες εργασίας αντιστοιχεί μία ημέρα δώρο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο εργαζόμενος θα λάβει δώρο Χριστουγέννων 262 ευρώ.

*Δώρο εορτών δικαιούνται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

*Ολόκληρο το δώρο, δικαιούνται οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους στον ίδιο εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή, από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Για τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Όσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν δώρο ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια.

Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο, λιγότερο χρονικό διάστημα, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται υποχρεωτικά μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος παρά μόνο σε χρήμα.

Στο χρονικό διάστημα που προσμετρείται για την καταβολή του δώρου συνυπολογίζονται οι μέρες της κανονικής άδειας, της άδειας τοκετού, σπουδών και λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα.

Δεν υπολογίζονται, οι ημέρες άδειας άνευ αποδοχών και οι συνδικαλιστικές άδειες.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Θεοχάρη: Τέλος οι δηλώσεις μισθωτών – συνταξιούχων

Στα 10.000 ευρώ το όριο για τη υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή