«Big Brother» εφοριακών σε Στουρνάρα, Σταϊκούρα, Μαυραγάνη και Θεοχάρη

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σήμανε στην κυβέρνηση όταν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «ανίχνευσε» υπαλλήλους εφοριών να «ξεψαχνίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου.
2'

Στουρνάρας, Μαυραγάνης, Σταϊκούρας, Θεοχάρης και αρκετά ακόμα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του Υπουργείου μπήκαν στο «στόχαστρο» εφοριακών υπαλλήλων, οι οποίοι «χάζευαν», σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των στελεχών του Υπουργείου.

Οι αναζητήσεις πιθανότατα έγιναν από χειριστές του TaxisΝet σε εφορίες άσχετες με αυτές στις οποίες υπάγονται τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, γεγονός που κίνησε την περιέργεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και προχώρησε στην «ανίχνευσή» τους, αναζητώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους έγιναν αυτές οι «επισκέψεις» στα προφίλ των εν λόγω παραγόντων του οικονομικού επιτελείου.

Διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι «τέτοιες ενέργειες γίνονται κάθε φορά που αλλάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο ..κουτσομπολιού».

Η ΓΓΠΣ έστειλε στην Οικονομική Επιθεώρηση και στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λίστα με ονόματα εφοριακών, οι οποίοι μπήκαν στο Taxisnet και το σύστημα Elenxis και παρακολουθούσαν τα προσωπικά στοιχεία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη, του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρη, του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Τσαβδάρη, αλλά και γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του ΥΠΟΙΚ.

Διαρροές από το Υπουργείο αναφέρουν ότι εκτός από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κατά καιρούς, έχουν μπει στο στόχαστρο και μια σειρά ακόμα πρόσωπα, όπως τραγουδιστές, επιχειρηματίες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι κ.α.

Το γεγονός των «περίεργων» εφοριακών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επίσημα, αν και οι καταγγελίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν θορυβήσει το Υπουργείο.

Οι εξελίξεις προκαλούν δυο βασικά ερωτήματα για τον μηχανισμό του κράτους:

Πρώτον, γιατί τα στοιχεία των φορολογούμενων είναι σε «κοινή θέα» και προσβάσιμα από όλους τους εφοριακούς σε κάθε ΔΟΥ και δεν υπάρχει περιορισμός στην πρόσβαση, ανάλογα με το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται ο εκάστοτε υπάλληλος της εφορίας και

Δεύτερον, γιατί κάθε επίσκεψη εφοριακού ή υπαλλήλου εφορίας δεν αφήνει το ηλεκτρονικό «αποτύπωμα» για να δικαιολογεί την επίσκεψή του στο προφίλ του κάθε φορολογούμενου, δηλαδή να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους έκρινε επιβεβλημένο τον έλεγχο ενός πολίτη (πχ. ύποπτος φοροδιαφυγής).

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η έρευνα και όπου εντοπιστούν ευθύνες, θα αποδοθούν, με την οικονομική αστυνομία να διατάσσει ελέγχους εις βάρος τους. Η Γενική Γραμματεία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ενώ εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει έρευνα κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών για υπαλλήλους εφοριών, οι οποίοι παρουσιάζονται ..ιδιαίτερα «κουτσομπόληδες»! Την ίδια ώρα, το θέμα επιχειρείται να υποβαθμιστεί.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB