Σοβαρές παρατυπίες στο Ληξιαρχείο Αθηνών
Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση εγγραφής ετεροχρονισμένων γεννήσεων στο Ληξιαρχείο της Αθήνας. Υστερα από έρευνα που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντοπίστηκαν ευθύνες υπαλλήλων για παραλείψεις και μη σύννομες διαδικασίες στην έκδοση, χωρίς προηγούμενη επαλήθευση των δηλωθέντων στοιχείων, ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων κατά την περίοδο 2011-2013.
Οι επιθεωρητές ζήτησαν από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να προβεί σε πειθαρχικό έλεγχο των υπεύθυνων υπαλλήλων του Ληξιαρχείου Αθηνών, ενώ διαβίβασε την έκθεση επιθεώρησης - ελέγχου στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, καθώς και στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών για τις δικές τους ενέργειες.
Το ΣΕΕΔΔ διαπίστωσε στοιχεία κακοδιοίκησης εξετάζοντας 545 περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης και καταχώρισης ισάριθμων ληξιαρχικών πράξεων (2 έτους 2011, 163 έτους 2012 και 380 έως 23 Οκτωβρίου 2013).
Την παρέμβαση των επιθεωρητών είχε ζητήσει ο Δήμος Αθηναίων, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση της μικρής Μαρίας, η οποία βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά. Τότε είχε διενεργηθεί έλεγχος από το Δήμο Αθηναίων, που διαπίστωσε «έκρηξη» ετεροχρονισμένων δηλώσεων γέννησης στο ληξιαρχείο Αθηνών από το 2011 και μετά.
Ενώ το 2011 οι δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων ήταν περίπου 50, εκτινάχθηκαν το 2012 φτάνοντας τις 200 και το 2013 τις 400. Η πλειονότητα των δηλώσεων δεν αφορά μόνο ένα παιδί αλλά συχνά περισσότερα. Περίπου οι μισές από τις γεννήσεις αυτές δηλώθηκαν ως «αγνώστου πατρός».
Τότε ο κ. Καμίνης ζήτησε να διενεργηθεί πλήρης και σε βάθος διοικητικός έλεγχος, ενώ έχει απευθυνθεί και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, απομάκρυνε από τις θέσεις τους τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του ληξιαρχείου, ενώ σε διαδικασία απομάκρυνσης βρέθηκαν όλοι οι υπάλληλοι που χειρίστηκαν τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ΣΕΕΔΔ, η ελεγχόμενη υπηρεσία στο σύνολο σχεδόν των εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης (ποσοστό 95%) δεν απαίτησε την υποβολή γραπτής υπεύθυνης δήλωσης της μητέρας ή του πατέρα, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, δεδομένου ότι δεν προσκομίστηκε πιστοποιητικό ιατρού ή μαίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «δεν επέδειξε την προσήκουσα επιμέλεια για την ορθή και πλήρη συμπλήρωση των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, καθόσον εκδόθηκαν πράξεις χωρίς να περιλαμβάνονται τα οριζόμενα από το νόμο στοιχεία, όπως η ώρα τοκετού, ο Αριθμός Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και η υπογραφή του δηλούντος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, τα στοιχεία που βεβαιώνονται με τη ληξιαρχική πράξη, όπως ο τόπος κατοικίας και η οικογενειακή κατάσταση του δηλούντος, δεν προκύπτουν από τα αντίστοιχα υποβληθέντα δικαιολογητικά».
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι το Ληξιαρχείο προέβη στην έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την επαλήθευση των δηλωθέντων πραγματικών γεγονότων και στοιχείων, παρότι:
1. Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων οι γονείς δήλωσαν και οι μάρτυρες βεβαίωσαν, ταυτόχρονα, με μία δήλωση έκαστος, περισσότερες από δύο γεννήσεις (ακόμη και επτά), που έλαβαν χώρα σε μακρό χρονικό διάστημα (ακόμη και 17 έτη) πριν την ημερομηνία της δήλωσης.
2. Γονείς και μάρτυρες προέβαιναν κατ' επανάληψη σε συμπληρωματικές δηλώσεις γεννήσεων τέκνων που παρέλειψαν να δηλώσουν κατά την αρχική τους δήλωση, παρότι αυτά είχαν ήδη γεννηθεί κατά το χρόνο της προηγούμενης ή αρχικής δήλωσής τους.
3. Δηλώθηκαν από γονείς και βεβαιώθηκαν από μάρτυρες με υπεύθυνες δηλώσεις τους, γεννήσεις, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερου του έτους ή υπολείπεται του μέσου χρόνου κύησης.
4. Ως τόπος γέννησης δηλώθηκαν: α) διευθύνσεις που δεν εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων και συνεπώς δεν έπρεπε να καταχωρηθούν στο Ληξιαρχείο Αθηνών, β) ανύπαρκτες ταχυδρομικές διευθύνσεις, γ) διευθύνσεις επαγγελματικών κτιρίων (κτίρια γραφείων και εμπορικών καταστημάτων, κατάστημα τράπεζας, κέντρο διασκέδασης). Σημειώνεται ότι οι ως άνω ταχυδρομικές διευθύνσεις έχουν καταχωρηθεί και στις αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, ως τόπος κατοικίας των γονέων.
5. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν ήταν δημότες Αθηναίων, αλλά δημότες άλλων δήμων της Αττικής ή της Επικράτειας.