ΠΑΜΕ: Συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ (pics)

Κλειστοί είναι αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος λόγω της πορείας του ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.
2'

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα διοργανώνει το ΠΑΜΕ ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που όπως τονίζει οδηγεί σε περαιτέρω περιορισμό των δωρεάν παροχών υγείας προς τους πολίτες.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά την Τετάρτη, ενώ προς ψήφιση τίθεται την Πέμπτη, ημέρα για την οποία έχει κηρυχτεί πανυγειονομική απεργία.

Αυτή την ώρα η κεφαλή της πορείας βρίσκεται μπροστά από τη Βουλή.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας-Πρόνοιας του ΠΑΜΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32%, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Επίσης, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% έφτασε στο 27% τα τελευταία τρία χρόνια. Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι εγκληματική. Μετά τις συγχωνεύσεις και την κατάργηση νοσοκομείων, τμημάτων και κλινών, η αναμονή στα επείγοντα, η νοσηλεία πάνω στα ράντζα οι λίστες για χειρουργεία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το φιλότιμο κι η αυτοθυσία των υγειονομικών δεν επαρκεί για να γιατρέψει καθημερινά χιλιάδες ασθενών, όταν το κράτος στερεί τα αναγκαία μέσα, σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό κ.ά.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε το ΠΑΜΕ Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της νοσηρότητας, καθώς οι ασθενείς αναγκάζονται να ακυρώσουν τα ραντεβού στα νοσοκομεία επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο των 5 ευρώ και παραμελούν τις θεραπείες τους.

«Το 80% των ανασφάλιστων που απευθύνονται στα νοσοκομεία είναι ασφαλισμένοι του (πρώην) ΤΕΒΕ, των οποίων τα βιβλιάρια υγείας δεν σφραγίζονται λόγω χρεών στο ασφαλιστικό φορέα». Επίσης, εκτιμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 τα νοσοκομεία δεν θα έχουν φάρμακα, ενώ με το κλείσιμο τριών νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, η αναμονή των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών φτάνει τις 7 ώρες, ενώ στο μικροβιολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων έχει διπλασιαστεί η δουλειά.

Επίσης, καταγγέλλεται ότι κανένα νοσοκομείο δεν έχει επαρκές προσωπικό για να αντιμετωπίσει την αυξημένη προσέλευση ασθενών φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση εφημερίας στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όπου προσήλθαν 350 παιδιά, ενώ η δυνατότητα εξυπηρέτησης είναι 100-120.

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου

«Μπλόκο» στη δημόσια υγεία από την πολιτική Γεωργιάδη