Πολλαπλασιάστηκαν οι αρκούδες στη Β. Ελλάδα - Λαμβάνονται νέα μέτρα

Όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά εμφάνισης της αρκούδας σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Κοζάνη και το Πήλιο, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στη λήψη νέων μέτρων για την διαχείρισή τους.
1'

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησαν στην υπογραφή πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, καθώς, όπως έγινε γνωστό, πέρα από την πρόκληση ζημιών στον κτηνοτροφικό και φυτικό τομέα, έχει προκληθεί και έντονη κοινωνική αναστάτωση.

«Σε συνεργασία με τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη και κατόπιν διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις "Αρκτούρος" και "Καλλιστώ" για πρώτη φορά θέτουμε τους κανόνες ασφαλούς προσέγγισης και αλληλεπίδρασης των άγριων θηλαστικών από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές» τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση διαβαθμίζεται, μεταξύ άλλων, η επικινδυνότητα των περιστατικών και αντιμετωπίζονται με επιστημονικά άρτιο τρόπο όλες οι πιθανές περιπτώσεις αλληλεπίδρασης αρκούδας- ανθρώπου.

«Οργανώνουμε σε νέες, σύγχρονες και επιστημονικά ορθές βάσεις την αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης των ζώων αυτών σε κατοικημένες περιοχές, πάντα με γνώμονα την προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους, αλλά και την προστασία της αρκούδας» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

Σημειώνεται ότι, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως ο πληθυσμός των θηλαστικών αυτών θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στις παραπάνω περιοχές, που χρησιμοποιούνται ως ενδιαιτήματα, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου καθορίζονται οι διαδικασίες και τα όργανα λήψης των αποφάσεων, καθώς και οι κανόνες διαχείρισης αυτών των περιστατικών, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα για την προστασία της άγριας πανίδας.