Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες

Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών εμφανίζει η Κρήτη συγκριτικά με τις άλλες περιφέρειες της χώρας με τα καταγεγραμμένα περιστατικά να ανέρχονται συνολικά στο νησί σε 49 το 2013 και 650 τα τελευταία 15 χρόνια.
3'

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το 1999 έως και το 2013 δεν προκύπτει αύξηση των κρουσμάτων αυτοχειρίας λόγω της οικονομικής κρίσης και υπογραμμίζουν ότι πολλές περιπτώσεις -αν όχι οι περισσότερες- αυτοκτονιών έχουν ψυχιατρικό υπόβαθρο.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.) στο Κολυμπάρι.

Σταθερός ο αριθμός των περιστατικών

Ειδικότερα, η ιατροδικαστής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου κα Δέσποινα Νάθενα παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις αυτοχειρίες στην Κρήτη από το 1999 έως και το 2013 που δείχνουν ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών παραμένει σχεδόν σταθερός χωρίς μεγάλες και αξιοσημείωτες διακυμάνσεις μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1999 έως και το 2012 οι αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην Κρήτη ήταν 601 άτομα, ενώ το 2013 κατεγράφησαν 49 περιστατικά.

Η κα Νάθενα υπογράμμισε σχετικά ότι «δεν υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στον αριθμό αυτοκτονιών σ’ αυτά τα 15 χρόνια» και πρόσθεσε ότι «όπως φαίνεται δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη αιτιώδους σχέσεως μεταξύ της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και της θνησιμότητας από αυτοκτονίες στην Κρήτη».

«Αποτελεί μύθο η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Κρήτη. Οι άνθρωποι αυτοκτονούσαν με την ίδια συχνότητα και πριν το μνημόνιο με βάση τα στατιστικά δεδομένα για τους αυτόχειρες στην Κρήτη από το 1999 μέχρι και το 2013. Πρέπει ακόμα να πούμε ότι πολλές -αν όχι οι περισσότερες- περιπτώσεις αυτοκτονιών έχουν ψυχιατρικό υπόβαθρο», επεσήμανε η ιατροδικαστής από το Ηράκλειο ενώ απέδωσε την αντίληψη που επικρατεί περί αύξησης του αριθμού των αυτοκτονιών στην υπερ-προβολή των περιστατικών από τα Μέσα Ενημέρωσης (σε αντίθεση, όπως είπε, με την πρακτική που ακολουθούσαν παλαιότερα) και τη γενικευμένη τάση να συσχετίζονται οι αυτοκτονίες με την κρίση.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών και μέχρι σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ και την Κίνα.

“Πρωτιά”… Δυτικής Κρήτης

Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα, τα περισσότερα κρούσματα διαχρονικά στην Κρήτη (όπως συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο) αφορούν άνδρες, ενώ θλιβερή πρωτιά στο νησί κατέχει (αναλογικά με τον πληθυσμό της) η δυτική Κρήτη.

Συγκεκριμένα, από τις 601 αυτοκτονίες της περιόδου 1999 – 20`12, οι 484 αφορούσαν άνδρες (80,5) και οι 117 (19,5%) γυναίκες. Οι 250 έλαβαν χώρα στον Νομό Ηρακλείου, οι 162 στον Νομό Χανίων, οι 105 στο Ρέθυμνο και οι 84 στον Νομό Λασιθίου. Λαμβάνοντας υπόψη τον απόλυτο αριθμό, ο Νομός Ηρακλείου διαχρονικά παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό κατά έτος, ενώ ο Νομός Χανίων παρουσίασε τον υψηλότερο αριθμό τις χρονιές 1999, 2001 και 2002.

Ωστόσο, όπως εξήγησε η κα Νάθενα, για να υπάρχει ένα στατιστικά έγκυρο συμπέρασμα στην κατανομή των αυτοκτονιών της Κρήτης ανά νομό θα πρέπει να συσχετιστεί ο απόλυτος αριθμός αυτοκτονιών με τον γενικό πληθυσμό κάθε νομού και να τον αναγάγουμε σε 100.000.

«Έτσι λοιπόν, ενώ παρατηρούμε ότι στην ανατολική Κρήτη έχουμε μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών σε σχέση με τη δυτική, ωστόσο, ο μέσος όρος του δείκτη αυτοκτονιών ανά 100.000 είναι αντίστροφος, δηλαδή υψηλότερος στη δυτική Κρήτη», εξήγησε.

Χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές ήταν και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το 2013.

Συγκεκριμένα, το 2013 σημειώθηκαν συνολικά 49 αυτοκτονίες σ’ όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Στο Ηράκλειο κατεγράφησαν 24 περιστατικά, στα Χανιά 11, στο Ρέθυμνο 8 και στο Λασίθι 6. Από τα 49 άτομα, τα 43 ήταν άνδρες (88%) και τα 6 γυναίκες (12%). «Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται και πάλι η θλιβερή πρωτιά των ανδρών», τόνισε η κα Νάθενα.

Πηγή: cretalive.gr