Ο χάρτης των καταστροφών
14 ημέρες μετά τον σεισμό που ταρακούνησε ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς, και οι κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν με τον φόβο του επόμενου μεγάλου σεισμού. Και αν ο πρώτος σεισμός της 26ης Ιανουαρίου δημιούργησε κλίμα τρόμου στους κατοίκους της Παλικής, ο δεύτερος σεισμός της περασμένης Κυριακής άφησε για πάντα το σημάδι του στα κτίρια και στη ψυχή των κατοίκων.
Δείτε μέσα από τις φωτογραφίες τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα χωριά της Παλικής και το Ληξούρι. Μαντζαβινάτα, Χαβριάτα, Χαβδάτα, Άγιος Δημήτριος και Αγία Θέκλη είναι μερικά από τα χωριά της Παλικής που έχουν σοβαρα προβλήματα.
Εικόνες καταστροφής στο Ληξούρι
Τα σημάδια του Εγκέλαδου είναι εμφανή στο γραφικό λιμανάκι του Ληξουρίου, οι πλάκες έχουν σπάσει και υποχωρήσει μέσα στο νερό, ενώ ο κεντρικός δρόμος το λιμανιού έχει σε όλο το μήκος του ρωγμές.
Να σημειωθεί, ότι το λιμάνι δεν μπορεί να το προσεγγίσουν τα μεγάλα πλοία, ενώ είναι επικίνδυνο ακόμα και το άραγμα του πλοίου που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστόλι –Ληξούρι-Αργοστόλι.
Σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα, στενάκια που έχουν κλείσει και πέτρες που φράζουν την είσοδο των σπιτιών. Αυτές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του Newsbomb.gr.
Οι ζημιές έξω από το Ληξούρι
Βγαίνοντας από το Ληξούρι, λίγο πριν την παραλία Ξι, βρίσκεται το χωριό Ματζαβινάτα, ρωγμές στο δρόμο, κόκκινες κορδέλες που προειδοποιούν για την επικινδυνότητα του δρόμου. Πρόκειται για μια τουριστική περιοχή με πολλά υπερπολυτελή ξενοδοχεία και bungalows, που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και τουρίστες. Τα ξενοδοχεία, αν και έχουν χτιστεί με αντισεισμικές προδιαγραφές, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Μεγάλη ζημιά έχει υποστεί και το ξενοδοχείο της κυρίας Έφης, που μίλησε στην κάμερα του Newsbomb.gr και εξέφρασε την ανησυχία της για την τουριστική περίοδο που έρχεται, «Ο δεύτερος σεισμός ήταν αυτός που έκανε τη ζημιά. Αν είχαμε μια προειδοποίηση, θα είχα φροντίσει να πάρω τα μέτρα μου και να κάνω την υποστύλωση αμέσως, τώρα είναι αργά. Η τουριστική περίοδος πλησιάζει και οι τουρίστες έχουν κάνει ήδη τις κρατήσεις τους, σίγουρα θα χάσουμε τους πρώτους μήνες της Άνοιξης. Εκτός από τον σεισμό, παλεύουμε και με την γραφειοκρατία, περιμένω να έρθει η δευτεροβάθμια επιτροπή να κάνει τον δεύτερο έλεγχο και να βγάλει την απόφαση, μετά να κάνω τα χαρτιά μου, να βγει η έγκριση, μιλάμε για ένα γαϊτανάκι που δεν τελειώνει ποτέ, και ο Απρίλιος έρχεται».
Η κυρία Έφη είναι από τους πολλούς ξενοδόχους που κινδυνεύουν να χάσουν την αρχή της τουριστικής περιόδου, αλλά δεν το βάζουν κάτω και ζητούν από το κράτος μια γρήγορη βοήθεια, «Δεν είμαστε αλήτες, δεν ζητάμε να μας χαρίσουν τα χρήματα, ας μας παραχωρήσουν άμεσα κάποια δάνεια και εμείς θα είμαστε έτοιμοι ακόμα γρηγορότερα. Παρά την καταστροφή, εγώ είμαι σίγουρη ότι θα είμαστε όλοι πανέτοιμοι για το καλοκαίρι.
Τα Χαβριάτα εκπέμπουν SOS
Λίγο πιο πάνω, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, στο χωριό Χαβριάτα, τα σπίτια που είχαν χτιστεί πριν τον σεισμό του 1953 έχουν καταρρεύσει, δεκάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και όσοι έμειναν πίσω, ζουν διαρκώς με τον φόβο.
Η εκκλησία του χωριού, βρίσκεται πάνω σε λόφο, ο οποίος έχει καταρρεύσει σχεδόν ο μισός και οι κάτοικοι φοβούνται ότι με ένα ακόμα σεισμό της τάξεως των 5 Ρίχτερ, η εκκλησία και ολόκληρος ο λόφος θα καταρρεύσει.
Σοβαρές ζημιές έχει και το νεκροταφείο στα Χαβριάτα, που όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, δεκάδες μνήματα έχουν σπάσει στα δυο.
Σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο βρίσκεται και το χωριό Χαβδάτα. Σχετικά ανέπαφο από τον σεισμό, μετρά μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια και μαγαζιά, ενώ τα μπάζα από τα κτίρια που κατέρρευσαν έχουν μαζευτεί ήδη από μπουλντόζες.
Τα χωριά πάνω στο ρήγμα
Από τα χωριά, που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές είναι και ο Άγιος Δημήτριος. Παλιά πέτρινα σπίτια έχουν καταστραφεί, ρωγμές έχουν ανοίξει στις οροφές καινούριων κτιρίων και σχεδόν σε όλους τους δρόμους συναντάς μπάζα από μάντρες και πεσμένα αντικείμενα.
Οι ρωγμές στα νεόκτιστα σπίτια δείχνουν τις κακοτεχνίες και τα ελλιπή μέτρα αντισεισμικής προστασίας.
Παρόμοια εικόνα συναντάς και στην Αγία Θέκλη. Ελάχιστοι κάτοικοι προχωρούν στους δρόμους, καθώς οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και το νησί, ή έχουν μεταφερθεί σε συγγενείς και φίλους.
Άλλη μια εκκλησία που δεν γλίτωσε από το καταστροφικό μένος του Εγκέλαδου. Η σκεπή της εκκλησίας έχει καταρρεύσει και η αυλή είναι γεμάτη μπάζα.
Διαβάστε επίσης:
Κεφαλονιά: Φθάνουν το βράδυ 140 κλίνες για τους σεισμόπληκτους
«Δεν υπάρχουν ακυρώσεις για την τουριστική περίοδο στην Κεφαλονιά»
Κεφαλονιά:Διευκρινίσεις για τα επιδόματα σεισμοπλήκτων και ταλαιπωρία
Χωρίς τέλος ο «χορός» των Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Στο χορό των μετασεισμών η Κεφαλονιά (Φωτό& Βίντεο)
Η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της
Οι αφανείς ήρωες της Κεφαλονιάς