Μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις πληρώνει στην ώρα της
Δραματικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ που αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η αγορά και οι επιχειρήσεις.
Οι καθυστερήσεις καταβολής των μισθών λαμβάνουν διαστάσεις «επιδημίας», με μόλις μία στις δύο επιχειρήσεις να συνεχίζει να πληρώνει κανονικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι υπόκεινται σε καθυστέρηση, πέραν του ενός μηνός, στην καταβολή του μισθού τους.
Με βάση τα στοιχεία, το συγκεκριμένο φαινόμενο πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι καθυστερήσεις διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο, όπως αναφέρει το «Βήμα».
Πλέον είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι επιχειρήσεις να οφείλουν αποδοχές έξι μηνών, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν τρεις μήνες. Μάλιστα τα κρούσματα πληθαίνουν και η καθυστέρηση φτάνει ή ξεπερνά τον ένα χρόνο.
Τουλάχιστον φαίνεται πως κλείνει ο κύκλος των μειώσεων των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, με απώλειες που μεσοσταθμικά κινούνται στο 24-25%. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά από τον τετραετή κύκλο των περικοπών, όσοι διατήρησαν την εργασία τους είδαν το μισθό τους να μειώνεται έως και 25%, κατά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ αν συνυπολογιστούν οι καταργήσεις επιδομάτων, το ψαλίδισμα φτάνει το 35-40%. Όσο για εκείνους που προσελήφθησαν αυτό το διάστημα, οι αμοιβές που προσφέρονται κινούνται στα όρια των κατώτατων μισθών, 586,08 ευρώ ή 510,95 ευρώ αν πρόκειται για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.
Διαβάστε επίσης:
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Δραματική αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα
Ένα εκατομμύριο άνεργοι μέσα σε 4 χρόνια
ΓΣΕΕ: Ρεκόρ στην ανεργία των πτυχιούχων με αύξηση κατά 189%
ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες 3,1 δισ. για τα νοικοκυριά
Αυτοί είναι οι κατώτατοι μισθοί και τα κατώτατα ημερομίσθια στην ΕΕ